[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Jeg har en Tibetansk Spaniel tispe på 2 år. Hun er en rolig og snill hund, men når jeg får besøk maser hun veldig med leker som skal kastes. Når gjesten ikke vil mer begynner hun å riste kraftig og er rasende på lekene sine. Når vi går tur napper hun meg i buksebena hvis jeg ikke går den veien hun vil. Jeg ignorerer og går videre, da slutter hun etter hvert. Er disse tingene hun gjør et tegn på at hun begynner å bli aggressiv og i så fall hvordan skal jeg håndtere det?

Svar:
Ut i fra det du skriver tror jeg ikke hunden din egentlig er aggressiv. Det høres ut som et klassisk eksempel på en hund som har for lite grenser og ikke ser på deg som en tydelig leder. Hvis ikke hunden oppfatter deg som leder vil den selv prøve å ta på seg denne rollen. F.eks. ved å bestemme hvor dere skal gå på tur, når man skal leke, etc. Det er ganske typisk at slike atferdsproblemer oppstår når hunden er ca. 8 måneder – 2 år, etter den har blitt kjønnsmoden.

For å unngå at problemet eskalerer er det viktig at du setter tydelige grenser for hunden din og tar rollen som leder i flokken. I mange tilfeller er det nyttig å gå på et kurs eller oppsøke en hundetrener for å få hjelp til dette. I ditt tilfelle ville jeg startet med å lære henne å gå pent i bånd. Hunden skal gå ved siden av eller bak deg. Det er ikke meningen at hun må gå slik hele livet, men at hun skal gjøre det når du gir henne beskjed om det. Når du har fått til dette vil hunden se på deg som leder og følge deg der du vil gå uten protester. Det kan være lettere å øve på dette i et område der hunden ikke er så kjent.

Når det kommer gjester til deg skal du kreve av hunden er rolig før hun får lov til å hilse på noen. Hun skal ikke løpe til døren og bjeffe når noen kommer. Det er i orden at hun hilser, men hun skal være rolig. En måte å oppnå dette på er å be hunden gå å legge seg i sengen sin i alle situasjoner hun girer seg opp. Pass på at sengen hennes har en fast plass og at den er et godt stykke fra døren. Når hun girer seg opp eller har annen uønsket oppførsel følger du henne bort til sengen og ber henne legge seg. Du trenger ikke kjefte, men vær bestemt. Hun trenger ikke bli liggende i sengen, men hvis hun girer seg opp igjen, gjentar du prosedyren. Når du har gjort dette 10, 20 eller 100 ganger vil hun etter hvert forstå at hun får lov til å gjøre som hun vil så lenge hun er rolig. Det er du (eller gjestene) som bestemmer når dere skal leke. Dersom hun kommer med leken sin tar du den fra henne og ber henne legge seg i sengen. Når hun er rolig og dere har lyst kan dere ta frem leken igjen og invitere til lek.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]