[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:

Jeg har en valp på 6 mnd har hatt regelmessig avføring inntil i dag. I morges gjorde hun fra seg som vanlig, men etter det har det uteblitt. I kveld har hun et par ganger blitt ordentlig sint på bakparten og surret rundt og rundt helt hysterisk gneldrete. Jeg har prøvd å kjenne på magen hennes og den er myk. Hva kan det være som plager henne? Og hva kan jeg gjøre?

Svar:

Siden hun snur kaster seg mot bakparten er det sannsynlig at problemet sitter i det området. Det kan være en forstoppelse der avføringen sitter fast rett på innsiden av anus. Hvis avføringen er veldig hard eller hunden har spist gress, papir, plast, el. kan det bli sittende her og gi hunden ubehag. Da kan man prøve med Microlax (fås kjøpt på apotek) som er en type glidemiddel som sprøytes inn i anus. Har hunden redusert allmenntilstand bør du kontakte veterinær.
En annen hyppig årsak til atferden du beskriver er problemer med analkjertlene. Dette er vanligst på miniatyr- og smårasene. Hunder har to analkjertler som sitter på hver sin side av anus. Dette er luktkjertler som skal tømme seg når hunden gjør fra seg. Noen ganer kan disse bli fulle eller betente og det er svært ubehagelig for hunden. Noen ganger sees analkjertlene som kuler på hver side av anus, men de kan også være fulle uten at det synes. Hvis analkjertlene er fulle og ikke tømmes kan de bli betente og sprekke. Da vil du se sår ved siden av anus. Det er smertefullt og det er derfor viktig å oppsøke veterinær. 

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]