Alle som har hatt tannpine vet hvor vondt det er. Det banker i hele hodet, man kan få feber – kort sagt, man blir helt slått ut. Akkurat som oss mennesker kan hunder også få tannpine. Problemer relatert til tannhelse er faktisk det vanligste helseproblemet hos hund. I motsetning til oss mennesker kan ikke hunder fortelle hvor de har vondt og de er dessuten mestere på å skjule smerter som skyldes tannproblemer.

Hvordan vet jeg om hunden har vondt i tennene?
Svaret er at dette ofte er vanskelig for eieren å oppdage. Mange hunder spiser som normalt selv om de har vondt i munnen. Tegnene på tannhelseproblemer kan komme fra helt andre steder enn munnen. Dessuten utvikler tannhelseproblemer seg gjerne gradvis, noe som gjør det enda vanskeligere for eieren å forstå at hunden har vondt i munnen.

 

Her er noen tegn du kan se etter:

1. Endret atferd
Mange hunder blir roligere, sover mer og får lavere energinivå. De leker mindre enn før, er ikke like ivrige på tur og eieren beskriver det ofte som at hunden virker “eldre” uten at de kan sette fingeren på noe som virker galt.

2. Redusert matlyst
Noen hunder får nedsatt appetitt hvis de har vondt i munnen. Dette gjelder hovedsakelig hunder som normalt er småspiste. Matglade hunder og hunder som bor sammen med flere andre hunder spiser gjerne som normalt.

3. Tygger annerledes
Ofte har huden mest vondt på en side av munnen og vil da naturlig nok tygge mest mulig på den andre siden. Følg med om hunden tygger kun på én side. I mange tilfeller vil det danne seg mer tannsten på den siden hunden ikke tygger på. I tillegg er det vanlig at hunder med vondt i munnen mister mer mat når de spiser og de kan ofte tygge med hodet på skrå.

4. Dårlig ånde
Hvis det lukter vondt fra munnen til hunden din bør du få sjekket både tannkjøtt og tenner. Det er som regel bakterier som er skyld i den vonde lukten. I mange tilfeller er det en ukomplisert tannkjøttbetennelse pga. tannsten og ikke nødvendigvis råtne tenner det er snakk om. Da kan man forebygge videre problemer ved tannrens. Dersom man ikke fjerner tannstenen kan det lett utvikle seg videre til løse tenner, rotspissbetennelse, mm.

Hund med tannstein og tannkjøttbetennelse.
Veterinæren har utført tannrens og tannstein er fjernet.
5. Myser og blunker
Hunder med vondt i én eller flere tenner kan ofte knipe med øynene eller blunke mer enn de pleier, særlig når de er i ro. De kan se ut som de er trette og sover sittende, men uten å falle ordentlig til ro, legge seg ned og slappe av. Dette er vanlig ved betennelse på rotspissen eller tenner som er brukket inn til nerven (pulpa). Ofte blunker/kniper de mest med øyet på den siden som er vond. Rotspissbetennelse er som regel umulig å oppdage ved klinisk undersøkelse og krever tannrøntgen.
Bildet viser røntgen av en jeksel med betennelse på rotspissen. Det er ringet rundt skygger/oppklaringer som kan være tegn på en betennelse.
6. Hevelser i ansiktet
Betennelse på rotspissen kan i en del tilfeller forårsake hevelser i ansiktet. Dette gjeøder særlig jeksler i overkjeven og skyldes at bihulene blir involvert.
7. Luftvegssymptomer
Tannproblemer kan som nevnt involvere bihuler og dermed også luftveger. Vond lukt, tykt, gult eller grønt snørr og kronisk hoste er eksempler på luftvegssymptomer som kan oppstå som følge av tannproblemer.