[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Hvilke hunder kommer inn under kategorien «uetisk avl»? Hva bør en råde folk som har kjøpt en slik hund til å gjøre?

Svar:
Under uetisk avl vil jeg kategorisere raser som har helseproblemer relatert til hvilken standard vi har satt for rasen. Det finnes ingen eksakt fasit på hvilke raser som faller inn under denne kategorien, men personlig synes jeg hvert fall disse burde nevnes:
– Engelsk bulldog (pusteproblemer, unormale ryggvirvler, hudproblemer)
– Fransk bulldog (pusteproblemer, unormale ryggvirvler, hudproblemer, fødselsproblemer)
– Mops (pusteproblemer, hudproblemer)
– Cavalier King Charles Spaniel (hjerteproblemer, syringiomyeli, øyelidelser, løse kneskåler)
– Dalmatiner (hudproblemer, urinstein)
– Boxer (pusteproblemer, hudproblemer)

Når det gjelder hvilke råd man bør gi eiere med disse rasene er det ganske vanskelig å svare på. Helsestatus innad i en rase kan variere mye. Noen oppdrettere er flinke til å velge individer som er sunne fremfor optimalt eksteriør etter rasestandarden. Det er viktig å være klar over hvilke helseproblemer/sykdommer som er vanlige hos en rase før man skaffer seg hund. Mange arvelige sykdommer kan man teste for.

Også hunderaser er mote. Dersom en hunderase er veldig trendy og etterspørselen er høy, ser man gjerne at det avles også på usunne individer. Vær bevisst ved valg av rase og oppdretter. Velger man en rase med mye helseproblemer støtter man videre avl av denne rasen. I tillegg må man være klar over at kostnader til veterinær og forsikring kan bli høye.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]