Hvilken hunderase bør du velge hvis du har barn?

Når du skaffer deg en hund skaffer du deg et nytt familiemedlem. Det er svært viktig at avgjørelsen er gjennomtenkt. En hund gir enormt mye glede, men innebærer også mye ansvar. Det er viktig å velge en rase som passer til det miljøet og livsstilen du kan tilby hunden. Å bruke tid på å velge riktig rase kan være forskjellen på å skaffe seg en bestevenn eller et problem.

Godt gemytt er viktig
Har du barn bør du velge en rase som er kjent for å ha et stabilt, godt gemytt og er tålmodig. Barnas alder og hvor mye du ønsker at barna skal håndtere hunden er også viktige faktorer når du skal velge rase. Ønsker du at barna skal kunne gå tur med hunden alene bør du velge en rase som ikke er altfor stor. Generelt er ofte tisper roligere enn hannhunder.

Aktivitetsnivå
Husk også å ta hensyn til hvor mye aktivitet rasen du velger trenger. En understimulert hund blir fort vanskelig å ha med å gjøre. Mange førstegangseiere har et feilaktig inntrykk av hvor mye mosjon og aktivering en hund krever. Et godt eksempel er retrieverne som er svært populære familiehunder. Retrieverne har et vennlig gemytt og er lærevillige. De egner seg ypperlig sammen med barn, men krever mye mosjon. Enkelte førstegangseiere har et feilaktig inntrykk av at disse rasene er rolige hunder som bare kan rusle rundt i hagen.

Velg en frisk hund
Når du har valgt rase gjelder det å finne en oppdretter som er seriøs og avler på sunne hunder med godt gemytt. Det kan være stor variasjon på helse og gemytt innen samme rase. Sett deg inn i hvilke arvelige sykdommer som forekommer hos den aktuelle rasen. Typiske arvelige sykdommer du bør se opp for er allergi og hudproblemer, hofteleddsdysplasi (HD), albueleddsdysplasi (AD), løse kneskåler, ryggproblemer, hjertefeil og ulike øyesykdommer. Unngå å velge valper som virker puslete og stakkarslige selv om de er søte. Hunder med kroniske sykdommer krever ofte mye oppfølging

Forslag på raser til deg med barn

Middels aktivitetsnivå
Mops
Bichon havanaise
Cavalier King Charles Spaniel
Border terrier
Newfoundlandshund
Berner sennenhund
Appenzeller sennenhund
Grosse schweizer sennenhund
Sankt Bernhardshund

Høyt aktivitetsnivå
Labrador retriever
Flatcoated retriever
Golden retriever
Portugisisk vannhund
Spansk vannhund
Lagotto (italiensk vannhund)
Puddel
Bull terrier
Irsk ulvehund
Grand danois

Veldig høyt aktivitetsnivå
Irsk setter
Engelsk setter
Vorstehhund
Boxer

Det finnes også selvsagt mange fine blandingshunder!