Hvordan ser jeg at analkjertlene er fulle og hvor ofte må man tømme dem?

Spørsmål:
Vi har en 3 år gammel bichon frisé som to ganger har hatt analkjertler som har blitt fulle og sprukket. Hvordan ser jeg at analkjertlene er fulle og hvor ofte må man tømme dem?

Svar:
Alle hunder har en analsekk på hver side av anus. I veggen av analsekkene sitter det analkjertler som produserer et luktsekret som lagres i analsekkene. Dette skal tømme seg inn i endetarmen når hunden gjør fra seg.

Hvor ofte må analsekker tømmes?
Hvor ofte man må tømme analsekker hos hund varierer fra aldri til månedlig. Hos hunder som ikke har problem med analsekkene trenger man aldri å tømme dem fordi hunden klarer det selv. Hos hunder som sliter veldig med tette analsekker må man av og til gjøre det så ofte som en gang i måneden. Men hos de fleste som har tendens til å få fulle analsekker vil jeg si at erfaringsmessig de må tømmes hver 3. mnd.

Hvordan ser jeg at hunden har fulle analsekker?
– Slikker seg rundt anus og på haleroten, rød i huden her
– Aker seg på rumpen bortover bakken
– Smerter/problemer med å gjøre fra seg
– Rastløshet og nedstemthet
– Redd for bakparten sin. Eier tror ofte hunden har vondt i hofter eller rygg
– Sur lukt
– Hevelse på hver side av anus, evt. sår hvis analsekkene blir så fulle at de sprekker
– Blod i avføringen kan av og til sees ved analkjertelbetennelse

Hva skjer hvis analsekkene ikke tømmes?
Hvis analsekkene ikke tømmer seg som de skal, kan de bli tette, betente og eventuelt sprekke. Da kreves det behandling hos veterinær. Dette er forholdsvis vanlig på hund, de små rasene er betydelig oftere plaget enn de større. Noen hunder er født med trange utførselsganger fra analkjertlene. Dersom hunden har diaré kan det gjøre at analkjertlene ikke tømmer seg. Hunder som får lite mosjon er også mer utsatt.

Hva kan man gjøre for å unngå fulle analsekker?
Hvis dette er et gjentakende problem anbefaler jeg dere å prøve et fôr med mer fiber, f.eks. Royal Canin fiber response. Hos noen hjelper det å bytte til allergifôr. Hvis dere har en snill hund kan dere be veterinæren vise dere hvordan dere tømmer analsekkene så kanskje dere kan få det til selv med litt trening.

Les mer om analkjertelproblemer

Sprukken analsekk. Man ser at pelsen er tilgriset av blod og puss.
Samme hund etter barbering og vask. Man ser at den venstre analsekken er sprukket.