Hvorfor er tisper fruktbare når de har mensen/blør?

Spørsmål:
Lurer på hvorfor tisper er fruktbare under løpetiden dvs, de 2-3 ukene mens de drypper/blør? Hos jenter/damer er det jo som regel ca to uker etter mensen/løpetid at de er fruktbare.

Svar:
Når hunden kommer i løpetid stiger nivået av hormonet østradiol (et østrogen) som fører til en betennelsesreaksjon i slimhinnen i livmoren. Dette gjør at de tynne blodkarene (kapillærene) i slimhinnen blir mer gjennomtrengelige og blod lekker ut. Ca. 11 – 12 dager etter man observerer den første blødningen stiger nivået av hormonene luteiniserende hormon (LH) og progesteron og tispen får eggløsning. Hos de fleste tisper har da blødningen avtatt eller sluttet helt. Det er på dette tidspunktet tispen er fruktbar. Det er derfor viktig å være klar over at løpetiden ikke er over selv om tispen har sluttet å blø, tvert imot er det da hun er klar til parring.

Hos mennesker skyldes menstruasjon at livmoren gjør seg klar for å ta imot et befruktet egg. Dersom det ikke skjer noen befruktning støter livmoren ut det ubefruktede egget sammen med livmorslimhinnen og blod. Hos hund støtes ikke dette ut, men absorberes av kroppen.