Spørsmål:
Jeg skal på ferie til Sverige med hunden min og har lest at han trenger behandling mot revens bendelorm. Vi skal på telttur og det er ingen veterinærer i nærheten. Kan han få ormekur i Norge før vi reiser? Vi skal være borte ca. 14 dager.

Svar:
Ja, det er mulig å behandle mot revens dvergbendelorm i Norge før dere reiser hvis dere skal være borte mindre enn 28 dager. Behandlingen er tablett(er) og må gis av veterinær og attesteres i hundens pass. Ormekur gitt av eier selv er ikke gyldig. Ormekuren må kjøpes hos veterinæren i Norge eller på norsk apotek med resept. Du kan ikke kjøpe tabletter selv i Sverige lenger.

Les også: slik fungerer 28-dagers regelen

Før dere reiser, må hunden få to behandlinger med minimum én dag og maksimum 28 dagers mellomrom. Deretter kan dere reise så mye dere vil mellom Sverige og Norge i 28 dager fra behandling nummer to. I ditt tilfelle hvor dere skal være borte i 14 dager så trenger dere de to nevnte behandlingene før avreise og så en avsluttende behandling når dere er tilbake, maks 28 dager fra ormekur nummer to.

Hvis det er mulig å komme seg til veterinær i Sverige er dette er enklere og billigere fordi hunden da trenger kun én behandling 24 – 120 timer før innreise til Norge. Håper dette var til å forstå. Det er eiers ansvar å følge gjeldende regelverk som ofte oppdateres.

Oppdatert, gjeldende regelverk finner du til en hver tid på Mattilsynets sider:
Reise med kjæledyr | Mattilsynet

Les også: Behandling mot revens dvergbendelorm