Kan hunder og katter få coronavirus?

Coronavirus dominerer nyhetsbildet, men hva med våre firbente venner – kan de også få coronavirus?
Ja, coronavirus er forholdsvis vanlig hos både hund og katt, men det er ikke samme typen som media omtaler på mennesker nå (COVID-19 eller 2019-nCoV). Foreløpig anser man at COVID-19 ikke kan smitte hunder og katter.

Hvilke dyr kan få coronavirus?
Hunder, katter, mennesker, andre pattedyr, fugler og fisk kan få coronavirus, men det finnes mange ulike typer av viruset.

Coronavirus er forholdsvis vanlig hos hund og katt på verdensbasis og påvises jevnlig, men dette er ikke typen COVID-19. Både hund og katt har sine “egne” coronavirus. Hos hund snakker man om canine coronavirus (CCov) og hos katt om feline coronavirus (FCoV).

Hvordan smittes hunder og katter av coronavirus?
Det er ikke påvist at COVID-19 kan smitte hunder eller katter. Hunder smittes hovedsakelig av hundens coronavirus fra andre hunder og katter av kattens coronavirus fra andre katter.

Coronavirus skilles ut i blant annet avføring og spytt slik at smitte skjer ved direkte kontakt mellom dyr, snuse på avføring, indirekte kontakt som vann-/matskåler, etc.

Les også: kan jeg gå tur med hunden til noen som er smittet av coronavirus?

Fakta om coronavirus
– Virus er en mikroorganisme som består av arvestoff pakket inn i en proteinkapsel. Alle virus er avhengig av en vertscelle for å formere seg
– Coronavirus ble for første gang påvist på midten av 1960-tallet.
– Det finnes mange ulike typer av coronavirus, den som omtales i media nå heter COVID-19 eller 2019-nCoV og ble først oppdaget i Wuhan i Kina i desember 2019
– Andre kjente coronavirustyper som kan smitte mennesker, er blant annet SARS og MERS. De oppstod i henholdsvis 2002 og 2012 og smitten stammet fra flaggermus, som videre smittet katter og kameler som i sin tur smittet mennesker
– Man tror at COVID-19 har blitt overført til mennesker på et marked med levende dyr og sjømat i Kina
– I tillegg finnes det flere typer coronavirus hos dyr som ikke smitter mennesker. Imidlertid kan alle virus mutere (forandre seg) og dermed endre egenskaper. Ved å mutere kan et virus som f.eks. kun har kunnet smitte mellom flaggermus, forandre seg og dermed kunne smitte til andre arter

Hva slags symptomer gir coronavirus hos hund?
Det finnes to ulike typer coronavirus hos hund. Den vanligste rammer mage-/tarmsystemet. De fleste hundene får milde eller ingen symptomer, men det kan oppstå diaré. I tillegg får hunden nedsatt allmenntilstand, dårlig matlyst og i noen tilfeller oppkast og feber. Avføringen får ofte en gulorange farge, noen ganger blodig. Coronavirus kan i noen tilfeller bli alvorlig, særlig for valper. Sykdommen kan da minne om parvovirus.Det finnes også coronavirus hos hund som forårsaker luftvegsinfeksjon, men det er ikke den samme typen coronavirus som hos menneske.

Hva slags symptomer gir coronavirus hos katt?
Også katter får som oftest en selvbegrensende mage-/tarminfeksjon når de smittes av kattens coronavirus. De fleste får ingen eller milde symptomer. Diaré og noen ganger oppkast er de vanligste symptomene som viser tegn til sykdom. I noen tilfeller gir coronavirus luftvegsinfeksjoner med nysing, rennende nese og øyne. Kattunger er mest utsatte.

FIP
Noen ganger kan kattens coronavirus mutere og bli resistent slik at katten ikke klarer å bekjempe infeksjonen. Da kan katten utvikle felin infeksiøs peritonitt (FIP), en alvorlig bukhinnebetennselse. Symptomene er gjerne uspesifikke med nedsatt allmenntilstand, dårlig appetitt, vekttap, nedstemthet, stygg pels og feber. Man snakker om “våt” og “tørr” form av FIP. Katter med våt FIP får væske i buken og kan få pusteproblemer. Den våte formen er mer akutt enn den tørre, men begge FIP-formene har dårlig prognose. Det finnes ingen behandling mot viruset og for katter som utvikler FIP vil det ende fatalt i løpet av dager – måneder.

Kan COVID-19 smitte fra mennesker til dyr?
Nei, foreløpig anser man ikke at COVID-19 smitter hunder eller katter.

Kan COVID-19 smitte fra dyr til mennesker?
COVID-19 har blitt påvist i små mengder hos hund, men trolig er hunden “forurenset” og ikke selv smittet. Dyr som bor hos eiere som har infeksjon med viruset kan få virus på seg dersom eieren hoster eller nyser og dermed teste positivt. Sånn sett kan kjæledyr indirekte overføre virus mellom mennesker på samme måte som om man tar på et dørhåndtak en syk person har tatt på. Det er ikke påvist at hunder eller katter kan smittes av COVID-19 og selv skille ut viruset.

Hundens og kattens egne coronavirus er ikke farlig for mennesker.

Jeg er i karantene – hva med kjæledyret mitt?
Du kan ha normal kontakt med kjæledyret ditt selv om du er mulig smittet av COVID-19. Denne typen coronavirus har foreløpig ikke smittet hunder eller katter. Husk derimot på at kjæledyret ditt kan fungere som en transportør av virus og smitte andre mennesker. Smitte fra at syke mennesker hoster og nyser kan sette seg i pelsen. Skal noen andre passe hunden din bør du dusje og vaske den godt først.

Finnes det vaksine mot coronavirus hos hund?
Ja, men i Norge er det ikke vanlig å vaksinere hunder mot coronavirus. Vaksinen gir ikke 100 % beskyttelse, hvilket betyr at også vaksinerte hunder kan få coronavirus, men de får ofte mildere symptomer. Vaksinen virker kun mot mage-/tarminfeksjon med coronavirus, ikke mot luftvegsinfeksjon.

Finnes det vaksine mot coronavirus hos katt?
Ja, men vaksinen er omdiskutert og ikke vanlig å bruke i Norge.

Folkehelseinstituttet har til enhver tid oppdatert informasjon om corona på sine hjemmesider:

Les mer om Korona på FHI sine sider