Kennelhoste

Definisjon og årsak
Kennelhoste er en betennelse i luftrør og bronkier (trakeobronkitt). Hunden kan få kennelhoste hvor som helst, ikke bare på kennel.

Bakgrunnen for dette navnet er at sykdommen er svært smittsom og ofte sees etter at hunden har vært i kontakt med mange andre hunder som på kennel, utstilling, etc. Kennelshoste kan smitte ved direkte kontakt eller indirekte via mennesker, matskåler, utstyr, mm. og er en av de vanligste luftvegslidelsene hos hund.

Kennelhoste skyldes infeksjon med virus eller bakterier. Vanligste årsak til kennelhoste i Norge er parainfluensavirus eller bakterien Bordetella bronchiseptica. Også virusene som forårsaker valpesyke og smittsom leverbetennelse kan forårsake kennelhoste, men dette er svært sjeldent i Norge. Det mistenkes også at herpesvirus og reovirus kan forårsake kennelhoste.

I de fleste tilfeller vil kennelhoste gå over av seg selv, særlig hvis hunden er vaksinert. Hos valper kan kennelhoste utvikle seg til lungebetennelse og bli kritisk. Lungebetennelsen skyldes som regel sekundær infeksjon med bakterier som E. coli, Klebsiella pneumoniae eller Pseudomonas.
Hos svekkede voksne eller eldre hunder kan kennelhoste utvikle seg til kronisk bronkitt.

Symptomer
Symptomer sees som regel 5-10 dager etter at hunden ble smittet.
– Tørrhoste
– Hoster lett når man klemmer på luftrøret eller hunden trekker i båndet
– Brekninger. Kaster ikke opp, kan komme litt slim eller skum
– Høres ut som hunden har satt noe i halsen
– Kan være litt slappere enn vanlig, men allmenntilstanden er som regel ganske god
– Nedsatt appetitt

Symptomer som tyder på lungebetennelse
– Sees oftest på valper
– Nedsatt allmenntilstand
– Dårlig appetitt
– Feber
– Produktiv hoste

Diagnose
Veterinæren stiller som regel diagnosen basert på sykehistorie og klinisk undersøkelse. Hunden hoster og brekker seg lett ved trykk på svelg og luftrør.

Behandling og prognose
Kennelhoste inngår i den såkalt vanlige vaksinen. Det finnes ulike vaksiner, noen beskytter kun mot parainfluensavirus, andre også mot Bordetella bronchiseptica. Dersom vaksiner er fulgt opp, skal hunden ha blitt vaksinert mot kennelhoste når den er 12 uker og 1 år gammel, deretter årlig. Vaksinen anbefales til alle hunder. Selv om hunden er vaksinert kan den få kennelhoste, men infeksjonen er da som regel mild og hunden blir frisk av seg selv. Voksne, friske hunder blir også som regel kvitt kennelhoste uten behandling. Hunden kan hoste i flere uker, men så lenge allmenntilstand og matlyst er god, er det som regel ingen fare. Man kan gi Bisolvon (slimløsende) som kjøpes reseptfritt på apoteket for å dempe hostingen.

Husk at kennelhoste er svært smittsomt og hunden skal holdes unna andre hunder.

Ved symptomer på lungebetennelse må hunden til veterinær for behandling med en gang. Dette gjelder som regel valper, særlig de som ikke er vaksinerte. I de fleste tilfeller blir valpen frisk med antibiotika og hostedempende medisiner. Valper kan også sette ting i halsen og få hoste og brekninger som minner om kennelhoste. Ved mistanke om at hunden har satt noe i halsen må den også til veterinær raskt.