Kul i underhuden

Spørsmål:
Jeg har ei irsk setter tispe på 7 år. Nylig oppdaget jeg en underhudskul på brystet, lokalisert midt mellom begge forbeina. Kulen er helt rund, på størrelse med en ert størrelse og kan beveges noe mot underlaget. Etter å ha kjent på den flere ganger, reagerer hunden nå med avvisning og tydelig ubehag. Jeg masserer hunden mye og ofte, noe hun elsker, så den må være ganske ny. Jeg er litt urolig, hva kan dette være og hva anbefaler spesialisten å gjøre?

Svar:
Nydannelser bør alltid sjekkes hos veterinær. Det finnes mange typer kuler under huden og man må ta ut en biopsi for å få svar på hva slags kul det er. Det at kulen er velavgrenset og bevegelig anses som positivt. Som en tommelfingerregel er glatte, avgrensede og bevegelige kuler oftere godartede, mens knudrete kuler med udefinerbare kanter oftere er ondartede. Likevel finnes det ondartede kuler som kan kjennes og se ufarlige ut. Det er derfor viktig å ta ut en prøve.

En av de aller vanligste kulene i underhuden hos middelaldrende hunder er fettkuler (lipomer). Disse er ufarlige. Fettkuler forekommer ganske ofte i området du beskriver. Det kan også være et aterom (kul av talg) som heller ikke er farlig. Man bør også tenke på jursvulster i dette området. De kan av og til være ganske langt fremme. Ca. 50 % av jursvulster hos hund er godartede.

De aller fleste svulster gjør ikke vondt med mindre de er lokalisert slik at de trykker på andre strukturer. Det at du beskriver kulen som smertefull, åpner også muligheten for at det kan være et hematom (blødning i underhuden, nesten som et blåmerke) eller en lokal betennelsesreaksjon f.eks. etter en flis, insektsbitt eller flåttbitt. I noen tilfeller kan flått kapsle seg inn under huden.