Kan kul på benet til hund være kreft?

Spørsmål:
Vår engelsk setter tispe på 11 år har i løpet av de siste 2 årene fått noen kuler som kommer og går. Disse er som regel helt myke og man kan nesten klemme de inn. For noen mnd siden var vi hos veterinær og fjernet en kul på magen fordi den var hard og ikke gikk vekk av seg selv. Veterinæren mente det var kreft, men at det ikke hadde spredt seg til indre organer. Men nå har den ene kulen på benet bare fortsatt å vokse (denne kulen er helt annerledes enn den på magen, den er altså helt myk). Hunden er i toppform, spiser bra, veldig aktiv på tur og viser generelt mye livsglede. Det virker ikke som at kulen plager henne. Kan dette være bare fettkuler eller er det sannsynligvis kreft?

Svar:
Ondartede kuler/kreft er som regel ikke vonde så at den ikke er vond/plager henne betyr ikke at den er ufarlig. Så lenge kulen ikke har spredd seg, vil ikke hunden ha noen andre symptomer som nedsatt allmenntilstand eller redusert matlyst.

Ondartede kuler pleier ikke komme og gå av seg selv. Disse holder seg som regel i samme størrelse eller vokser. Kuler som kommer og går av seg selv er gjerne fylt av blod, væske eller talg. Fettkuler vokser ofte også. Selv om de ikke er farlige kan de bli plagsomme hvis de blir store, f.eks. hvis de sitter i nærheten av ledd. Det er umulig å svare på om kulen på benet er kreft eller ikke. Derimot kan man enkelt finne ut av det ved å ta ut en biopsi.