[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:

Jeg lurer på om det er luseegg eller flass jeg ser på mine to hunder. Det er hvite partikler. Noen er avlange, flate og litt større, noen er runde og mindre. Jeg ser ingen levende lus. Den yngste klør noe mer enn vanlig, den andre klør som «normalt».

Jeg lurer også på om det er en sammenheng med stive «ganger» i ørelappen på den eldste hunden (8 år). I enden av «gangen» på innsiden av ørelappen «flasser» det – enten flass eller lus. Han har flere slike stive ganger i ørelappene, og på det andre øret fant jeg et lite «horn» som når et hår gror innover og det skapes et lite horn. Det virker som det er ubehagelig at jeg tar på «gangene» i ørelappen.

Svar:

De flate, litt større partiklene du beskriver er antakentligvis flass. Hvis hundene har hvite partikler i pelsen som drysser av er det trolig flass/tørr hud. Luseegg er ovale og ca 1 mm lange. Hvert egg sitter festet til et hårstrå og det skal litt til for at de løsner. Imidlertid får hunder med lus eller andre parasitter ofte tørr hud og flass i tillegg fordi huden blir irritert og hunden klør seg. Lite fettsyrer i maten og ulike faktorer i miljøet er også mulige årsaker til flass. Ved å se på hår i mikroskop kan veterinæren skille egg fra flass.

Siden du ser liknende forandringer på begge hundene dine er det ikke utenkelig at det skyldes noe smittsomt. Lus er en av de vanligste parasittene som gir kløe hos hund i Norge så det er absolutt en mulighet. Luseegg bruker 1 – 2 uker på å klekke og det tar ofte flere uker fra hunden smittes til det har blitt nok lus på hunden til at man oppdager dem. Ører er et ganske typisk sted.
Siden du beskriver at den eldste hunden har stive ganger, tenker jeg også litt på skabb. Dette er en midd som graver ganger i huden. Vanligvis klør en slik infeksjon veldig. Hos hunder som sliter med allergi/atopi er det ganske vanlig at huden på innsiden av ørene blir rød, tørr og fortykket. Høres uansett ut som du bør ta en tur til veterinæren din for å komme til bunns i problemet.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]