[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Vi har tatt røntgenbilder av vår buhund, da vi ønsker å vite om han har HD/AD. Hunden skal ikke brukes i avl eller til utstilling. Vi ønsker å undersøke han for HD/AD utelukkende pga hundens helse. Hunden vår er med på lange turer, trekker på ski, osv, og vi ønsker å regulere aktiviteten vi utsetter han for basert på hans helse. Det var etter at en veterinær kommenterte at han kanskje har litt stive hofter at vi bestemte oss for å gjennomføre undersøkelsen. Vi har enda ikke fått svar på denne, da vi stiller oss kritiske til monopolet NKK har for å lese av disse bildene.

Jeg leser på deres nettsider at en veterinær ikke kan gi svar på undersøkelsen, da dette må gå via NKK. Hvorfor er det slik? Vi ønsker jo som sagt ikke noen offisielle papirer på dette – kun at hunden vårt skal ha et sunt aktivitetsnivå. Hva slags utdanning har de i NKK for å kunne lese av bildene som ikke en veterinær har? Hva hvis hunden hadde vært en blandingshund, hadde det da vært umulig å vurdere den for AD/HD?

Grunnen til at jeg spør, er fordi hverken vår veterinær eller NKK kan gi oss en god forklaring på hvorfor dette er den eneste måten å gå frem på. Håper dere kan gi oss en liten forklaring.

Svar:
Det er kun NKK som kan stille offisiell AD- eller HD-diagnose i Norge. Veterinæren som tar bildene skal ikke uttale seg i det hele tatt. Er det snakk om blandingshunder eller hunder som ikke er registrert i NKK kan veterinæren uttale seg om bildene, men det blir da ingen offisiell diagnose. NKK har to veterinærer som leser av bildene fra hele landet. Er de i tvil eller kunden klager på resultatet, sender de bildene til kolleger i de andre nordiske landene. For å bli god på å lese av AD- og HD-røntgen bilder må man gjøre dette jevnlig. De færreste veterinærer tar nok AD- og HD-bilder til å bli ekspert på å vurdere disse bildene. Når det er de samme veterinærene som vurderer alle bildene blir det mindre variasjon i resultatet som følge av subjektive vurderinger. Noen useriøse oppdrettere kan prøve å få veterinærer til å jukse med resultatet, dette blir også vanskeligere når NKK leser av bildene.

Jeg har selv en blandingshund (rottweiler/doberman) jeg tok bilder av og sendte til NKK for vurdering. Selv om jeg kunne se på bildene at det så bra ut, ville jeg ha en vurdering av de som har mest erfaring.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]