Er plommestein farlig for hunder?

Spørsmål:
Har en Jack Russel Terrier tispe på 6 mnd. som mest sannsynlig har spist en plomme for en halv time siden. Hva bør jeg gjøre nå? Har googlet og blir redd for der er det worst case scenario...

Svar:
Plommestein og andre fruktsteiner inneholder giftstoffet cyanid. Dersom hunden har fått i seg 2 mg cyanid per kilo kroppsvekt kan det være dødelig. En plommestein inneholder ca. 9 gram cyanid. Det betyr at den er potensielt dødelig for en hund på ca 5 kg. For at giften i steinen skal komme ut må hunden ha tygget på steinen. Dersom hunden svelger steinen hel er den ikke giftig.

Jack Russel Terriere veier vanligvis mellom 5 og 9 kilo. Det betyr at dersom hunden din tygget plommesteinen i biter før hun svelget den, må hun til veterinær med en gang. Da vil veterinæren vurdere å gi brekkmiddel, væskebehandling, medisinsk kull, mm.

Hvis hunden din svelget steinen hel trenger du ikke bekymre deg for forgiftning. Det er da imidlertid risiko for at steinen kan bli værende i magesekken eller sette seg fast i tarmene på veg ut. Risikoen for dette er større på små hunder. For å gjøre det lettere for steinen å passere kan du gi renset parafin (ca. 1 ml per kilo) som fås kjøpt på apotek (NB! Ikke parafinolje som brukes til lamper, etc..). Hvis du ikke får kommet til apotek kan nøytral olje som rapsolje, olivenolje, e.l. brukes som en erstatning.

Hvis steinen ikke setter seg fast vil den som regel komme ut innen et døgn. Vær obs på symptomene på at steinen har satt seg fast. De viktigste symptomene er nedsatt allmenntilstand og/eller oppkast. Les mer om fremmedlegeme.

Er du usikker på om hunden har tygget på steinen eller ikke kan røntgen være til stor hjelp.