[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Jeg har en pomeranian tispe på snart 6 år som har patellaluksasjon i begge knærne. Dette er noe hun har hatt i flere år og har aldri virket plaget. Da veterinæren fant det anbefalte hun ikke operasjon ettersom man ikke vet sikkert at det kurerer plagene pga forkalkning, og hunden virket ikke plaget av det.

Sommeren for 2 år siden viste hun sterke smerter og det viste seg å ligge i nakken, samtidig som hun viser tegn til smerter i høyre arm/forben. Dette ble behandlet med smertestillende og kort tid etter var hun tilbake til normalt.

For et knapt år siden viste hun igjen samme smerter, denne gangen ble det tatt røntgen og veterinærene fant ingenting. Det skal sies at hun på dette tidspunktet var overvektig (det var hun ikke første gang hun viste smerter). Hun fikk igjen smertestillende i tillegg til 3 behandlinger hos kiropraktor. Etter dette var hun bra i lang tid, før hun nå de siste dagene har vist akkurat de samme smertene, dog i en mindre grad enn sist.

Kan dette høres ut som artrose i nakke og/eller arm/forben?

Svar:

Knærne:
Hunder med patellaluksasjon (løse kneskåler) har ofte ikke har noen smerter eller plager når de er unge. Symptomene er ekstra vanskelige å oppdage på hunder som har patellaluksasjon på begge bakbena. Det vanskelige med patellaluksasjon er at det ofte er for sent å operere når hunden begynner å vise symptomer. Det er veldig typisk at eier ikke merker noe før hunden er 5 – 8 år gammel. Når kneskålen ligger utenfor sporet sitt på lårbenet, vil det bli unormal slitasje i kneleddet. På sikt vil dette gi forkalkninger og smerter i knærne.

Patellaluksasjon graderes fra grad 0 – 4, der 0 er fri. Hunder med grad 1 – 2 lever som regel et normalt liv uten operasjon. Hunder med grad 3 og 4 bør i de aller fleste tilfeller opereres mens de er unge (1 – 2 år gamle) også de som ikke viser symptomer. Det kan være vanskelig for eier å forstå at operasjon er nødvendig på en ung, tilsynelatende frisk hund, men som nevnt er resultatet av operasjon betydelig dårligere når hunden begynner å vise symptomer. For å vurdere om hunden din bør operere kneskålene, må du først få en gradering av patellaluksasjonen og ta gode røntgenbilder for å se om det har blitt kroniske forandringer i kneleddene. Hvis hunden din har grad 3 – 4 og ikke det er store forandringer ennå, er operasjon aktuelt.

Nakken:
Ut i fra din historie tenker jeg at smertene fra nakken i utgangspunktet kan ha to ulike årsaker:
Forandringer i nakkevirvlene. F.eks for lite plass mellom eller forkalkninger i nakkevirvlene.
Feilbelastning som fører til spenninger og/eller betennelsesreaksjoner i sener, leddbånd og muskulatur og dermed redusert bevegelighet i nakken.

Spørsmålet i dette tilfellet blir om knær og nakke/forben har en sammenheng eller er to uavhengige hendelser. Hvis hunden din har ustabile kneledd på begge sider, kan dette gjøre at hun har lagt seg til et bevegelsesmønster der hun overbelaster forparten og dermed får smerter i nakke og/eller forbena.

At hun har hatt så god effekt av kiropraktikk gjør at jeg heller mot teorien om to ulike problemer (knær og nakke). Mellom nakkevirvlene kommer det ut nerver som går til blant annet forbena. Ved prolaps, forkalkninger eller liknende i nakken kommer disse nervene i klem. Halthet på forben er en svært vanlig følge av forandringer i nakken.

Med artrose menes kroniske forandringer i et ledd som involverer både knokler og bløtvev (leddbrusk og leddkapsel). Det trenger ikke ha gått så langt for å få en halt hund. F.eks. en betennelsesreaksjon i et ledd kan også gi halthet. Artrose på forbena er forholdsvis sjeldent på de små hunderasene med mindre de har vært utsatt for traumer/skader. Artrose i knærne er forholdsvis vanlig på middelaldrende til eldre hunder som har levd med høy grad av patellaluksasjon uten operasjon. Artrose diagnostiseres vha. røntgen.

Som konklusjon ville jeg fått kartlagt status på knær og nakke. Hvilken grad av patellaluksasjon hunden din har pluss røntgen av knær, forben og nakke. Eventuelt også resten av ryggsøylen. Jeg ville fortsatt hos kiropraktor jevnlig. Ved hjelp av røntgenbilder og en grundig undersøkelse av hunden vil antakentligvis en dyrekiropraktor kunne avgjøre hvor problemet sitter. Uansett om smertene skyldes forandringer på virvlene i nakken eller spenninger i sene- og muskelapparat vil fysikalsk behandling være gunstig. Mange hunder med problemer i nakken slik du beskriver lever et godt liv nesten uten symptomer med jevnlig behandling hos kiropraktor.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]