[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Hei! Vi har en finsk lapphund tispe på 6 år, som fungerer godt på alle områder bortsett fra møte med ukjente hunder. Med mennesker, barn, kjente hunder har det ikke vært noe problem – fremstår som en trygg hund. Men å møte ukjente hunder i bånd og på tur går stort sett ikke så bra.
Nevner noen forskjellige eksempler som har skjedd igjennom årene:
1) Ved tur i bånd drar hun mot den andre hunden for å hilse (andre hunden har enten vært løs eller i bånd). Stort sett hilser vi ikke, men når det har skjedd kan hun hilse (men med ører bakover, noe anspent), lukte bak og rundt – for så å plutselig snerre/glefse mot den andre. En gang hang hun fast i kjeven til den andre (vet ikke om det var uhell eller ønsket?), ingen ble skadet, men veldig ubehagelig!
2) Hunden vår slet seg fra båndet og stormet mot en annen hund. Hilser som beskrevet over før hun igjen reagerer med «å ta» den andre hunden. Ingen skade her heller, bortsett fra to bekymrede eiere og en skjelven hund.
3) Det er også eksempler på at vi hilser på ukjente hunder og det går fint, de starter å leke litt før hunden min ofte mister interessen og går rolig videre. Tendensen er at dette er rolige, robuste hannhunder vi møter (ala labrador osv).. tisper er sjelden en god ide.
Til informasjon har hunden min tidlig i livet hatt noen ugreie opplevelser hvor en kjent schæfer plutselig gjorde utfall mot henne og de ble hengende fast i båndet til hverandre. Skal også sies at vi mange ganger møter på løse hunder (uten eiere) på tur som ser tydelig stressende ut for min hund, men som stort sett går bra fordi jeg tar henne med meg videre. Vi kan også ha henne løs på hytta på fjellet, hvor hun kan se hunder på lang avstand men allikevel komme på innkalling fra oss, det er ikke sånn at hun jakter ned «alt og alle».
Mine spørsmål er:
1) Er dette å regne som kald og farlig aggresjon? Jeg er mest bekymret for hvor langt hun ville gått hvis ikke vi eiere avbryter det, enn så lenge er jo ingen skadet fysisk.
2) Gjør vi som eiere «nok» ved å si til de vi møter at vi ikke ønsker å hilse i bånd?
3) Jeg er bekymret for de gangene hun slet seg, og da møtte denne andre hunden. Er det slik at hun har fått en mekanisme som gjør at det rask eskalerer for henne og fører til slike situasjoner? Kan det ha noe med hormoner/løpetid å gjøre også?
Svar:
1) Ut i fra det du forteller tror jeg ikke hunden din er kald og aggressiv. Det høres ut som hun er usikker og reagerer med angrep er beste forsvar hvis hun føler seg truet. Det du forteller om at hun går godt overens med rolige hunder styrker denne teorien.
2) For en usikker hund er det ekstra viktig at dere som eiere markerer dere som tydelige ledere. Et smart sted å starte er å få henne til å gå pent i bånd. Når hun kommer i en situasjon der hun føler seg utrygg skal hun søke til dere som ledere, ikke “ta saken i egne hender” slik det kan virke som hun gjør nå. Når du dere møter andre hunder skal hun gå ved siden av eller bak deg, aldri foran. Si gjerne til andre eiere dere møter at du ikke vil at hundene skal hilse. Å la en usikker hund hilse på andre når den er i bånd, er som regel en dårlig idé. La henne heller hilse på hunder du vet er rolige og snille steder der dere kan slippe hundene løse.
3) Negative opplevelser, særlig i ung alder kan følge hunden hele livet. Det er ikke unormalt at slik problematferd forsterkes ved løpetid.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]