[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Rød eller misfarget pels eksempelvis under/rundt poter er noe som opptar mange hundeeiere. Dersom det «bare» er misfarging og ikke noe kløe eller noe annet, er det da noe som må behandles? Og skyldes misfargingen sopp eller noe annet?
Svar:
Misfarget pels sees svært ofte under potene, rundt munnen, i øyekroken og rundt vulva. Det er lettest å oppdage på hunder med lys pels der pelsen får en rustrød/rødbrun farge. Felles for disse områdene er at de ofte er utsatt for fuktighet.
Fargen skyldes en gruppe pigmentstoffer som heter porfyriner. De mest kjente porfyrinene er heme som er pigmentet i de røde blodcellene og klorofyll vi kjenner fra plantene og fotosyntesen. Porfyrinet som gir misfarget pels er et nedbrytningsprodukt fra de røde blodcellene. Porfyriner skilles hovedsakelig ut i galle, men hos hund finner vi også porfyriner i spytt, tårevæske og urin.
Områder som blir utsatt for spytt, tårevæske eller urin blir ofte misfarget av porfyriner. Når hunden får misfarget pels under potene er det fordi den har slikket seg her. Den vanligste årsaken til røde striper under øynene er tette tårekanaler.
Den misfargede pelsen i seg selv er ikke farlig, kun kosmetisk. Dersom hunden ikke viser noe tegn til ubehag er det ikke nødvendig å behandle. Imidlertid er det ofte en grunn til at hunden slikker seg under potene. En av de vanligste årsakene er soppinfeksjon (malassezia) pga. fuktighet. Dette kan klø og gi ubehag for hunden. Hvis hunden slikker vil det forverre situasjonen og kan føre til stygge hudinfeksjoner. Dersom du ser at hunden ofte slikker og biter under potene, trenger den behandling. Ofte holder det med soppdrepende og evt antibakteriell sjampo som fås kjøpt hos veterinær. Eksempler på soppdrepende sjampoer er Malaseb, Pyoderm S og DuxoPyo. Hos hunder med underliggende hudproblem som allergi eller atopi er det svært vanlig at pelsen under potene er kraftig misfarget.
Når det gjelder hunder med røde striper under øynene vil det i en del tilfeller hjelpe å bytte fôr over til en allergidiett. Man kan også bruke sopp- og bakteriedrepende våtservietter for å tørke bort den overflødige tårevæsken. Antibiotika vil hjelpe, men svært kortvarig. Misfargingen kommer som regel tilbake kort tid etter at behandlingen avsluttes. Se opp for kosttilskudd som selges på nettet for å fjerne røde striper under øynene. En del av disse inneholder antibiotika og bør absolutt ikke brukes.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]