Små klumper i huden

Spørsmål:
Hunden er en 1 år gammel Yorkshire Terrier gutt. Vi har vært 1 måned på ferie, og latt han være hos tanten min i den perioden.

Nå har jeg funnet flere små klumper (ca. 15-25 stk) bak ørene, under halsen og på nakken. Jeg søkte det opp, men fikk enten opp at det kunne være en svulst eller mastcelletumor, men det skal jo være veldig sjeldent (?). I perioden han var hos tanten min, brukte han ofte båndet hans, som dekker litt av magen, litt av ryggen, hele nakken og halsen. Kan dette være en slags allergisk reaksjon?

Han oppfører seg helt normalt som han alltid gjør. Han spiser den samme maten han alltid har gjort, er ofte aktiv, avføringen er normal. Utenom at han kastet opp for noen få dager siden, det var gul-grønt slim, men det lignet syre. Er det normalt?

Svar:
Det du beskriver høres i hvert fall ikke ut som mastcelletumor. Selv om mastcelletumor er en av de vanligste ondartede hudsvulstene hos hund, er det mange ufarlige kuler og klumper i huden som er lang vanligere. Dessuten pleier ikke mastcelletumor å bestå av mange små klumper, men er ofte en rød, ca 3 - 20 mm stor, utstående klump i huden som klør.

Klumpene du beskriver kan absolutt være en allergisk reaksjon i huden. Alt fra sjampo, vaskemidler og medisiner (f.eks. flåtthalsbånd eller flåttdråper) til insektsbitt, planter og fôrendringer kan trigge slike reaksjoner. Det kan også være at huden har blitt irritert pga. fuktighet, f.eks. hvis hunden har gått med sele når han er våt. Dersom han har badet i saltvann kan salt tørke ut huden og gjøre den irritert. Hunder kan også få små lokale betennelser i huden som likner kviser eller tette talgkjertler som kan minne om hudormer.

Hvis han har badet i saltvann bør du vaske ham godt med hundesjampo. Om klumpene du beskriver klør, kan du prøve å desifisere dem et par ganger om dagen med klorhexidin eller pyrisept til han slutter å klø. Dersom det klør veldig eller de ikke forsvinner kan det hende en veterinær må se på det.

Oppkastet du beskriver høres ut som en blanding av magesyre og gallesyre. Helt friske hunder kan kaste opp slik du beskriver i blant, f.eks. hvis det er lenge siden de har spist. Hvis dette bare har skjedd en gang siste tiden hadde jeg ikke vært bekymret.