Snuten på hund flasser og får lysere farge

Spørsmål:
Eg har ein portugisisk vannhund, hannhund som er 1 1/2 år. Den er ute på tur kvar dag, i sommer og høst har det blitt fleire turer opp i fjellet. Den siste tida har nasen flassa, og den som var mørk er no rosa. Vi har ikkje vore flinke med å bruke solkrem på han.

Kan du seie litt om dette med at hundenasen flasser og forandrer farge, skyldast det berre mangel på bruk av solkrem eller kan det vere andre årsaker og? Vil den få igjen den mørke fargen?

Svar:
Hunder kan bli solbrente nøyaktig på samme måte som oss mennesker. Og som hos oss mennesker er hunder med lys hud mer utsatte enn hunder med mørk hud. Solen er sterk på fjellet så det er absolutt sannsynlig at solbrenthet kan være årsaken til flass og endring i farge. Dersom hunden din har blitt solbrent på nesen kan den flasse og bli lysere for senere å bli normal igjen.

Det kan også være andre årsaker til pigmentforandringer på det man kaller nesespeilet, dvs. den våte delen av snuten.

Kaldt i været
Den mørke fargen på nesen og i huden skyldes et pigmentstoff som heter melanin. Produksjonen av melanin styres av enzymet tyrosinase. Når det er kaldt produserer hunden mindre tyrosinase slik at snuten kan bli lysere om vinteren. Omtales ofte som vinter-nese eller snø-nese.

Eldre hunder
Også eldre hunder produserer mindre av dette enzymet slik at snuten kan bli lysere, men disse årsakene stemmer ikke med tilfellet for din hund.

Lokal allergisk reaksjon
Hunder stikker som kjent snuten borti alt mulig. Hunder kan reagere allergisk på plast f.eks. i matskålen, vaskemidler, mm.

Vitiligo
Dette er en arvelig sykdom der cellene som produserer hudens fargestoff melanin (melanocyttene) blir ødelagt av kroppens immunsystem. Resultatet er at huden og nesen kan miste sin mørke farge.

Autoimmune sykdommer
F.eks lupus eller phemphigus, men begge disse er ekstremt sjeldne.