[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Vi har en 9 år gammel Bichon frisé som har blitt litt større i buken. Ved en undersøkelse ble det gjennom ultralyd konstatert at hun mest sannsynligvis har en svulst på leveren som er 7 x 7 cm. Blodprøvene viser også litt forhøyede leververdier og gallegangsverdier. Dyrelegen sier at vi har to valg:
1) Åpne henne for å ta en prøve for å kunne konstatere 100 % sikkert om det er en kreftsvulst. Er det en kreftsvulst anbefaler han at vi ikke lar henne våkne fra dette.
2) La henne leve med det til vi ser hun begynner å lide og at det presser på lungene og hun får problemer med å puste.

Har hun vondt? Er det noe å gjøre med dette? Kan det opereres? Finnes det noen i Norge som har god ekspertise på slikt? Vi er veldig veldig trist for å ha fått denne beskjeden, og setter veldig stor pris på om du kan svare oss.

Svar:
Som regel er det mulig å ta biopsi av leveren ved hjelp av ultralyd uten å måtte åpne hunden. Det finnes onkologer (spesialist på kreft) ved flere av de større klinikkene i Norge. Svulster i seg selv gjør som regel ikke vondt, men de kan presse på andre strukturer eller spre seg til andre organer og skape problemer/smerter. Leveren har stor regenereringsevne. Dette innebærer at man kan fjerne opptil 75 % av leveren og den klarer fremdeles å vokse tilbake til normal størrelse og funksjon. Prognosen avhenger imidlertid av mange faktorer som hva slags type svulst det er, om den har spredd seg, hundens alder og allmenntilstand, mm.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]