Spørsmål:
Vi har en irsk setter tispe på 3 år som har ikke hatt normal løpetid ennå. Vi har tatt ultralyd hos lokal dyrlege og konstatert at den ene eggstokken er normal og den andre klarte hun ikke å se på ultralyd, men det kunne jo være flere årsaker til at den ikke kunne sees på undersøkelsen ifølge dyrlegen. Ellers var alt normalt.

Spørsmålet mitt er om det går å befrukte hunden hvis den bare har en eggstokk og/eller i tillegg har svak eller tørr løpetid? Vi fikk ikke noe klart svar hos den lokale dyrlegen på dette spørsmålet

Svar:
Hunder som kun har en fungerende eggstokk kan bli drektige. Så lenge én eggstokk fungerer som normalt, kan tispen ha løpetid som vanlig, ofte oppdages aldri dette siden man ikke observerer noe unormalt hos hunden. Uansett om hunden har en eller to eggstokker, må hun ha løpetid for å kunne befruktes/bli drektig. Utenfor løpetiden er det ikke mulig å befrukte tisper fordi det er kun under løpetiden at det løsner egg fra eggstokkene. Noen tisper har svake tegn slik at løpetiden kan være vanskelig for eier å observere. Tisper med slik svak løpetid kan fortsatt bli drektige. Dersom hunden din ikke har løpetid i det hele tatt kan hun ikke bli drektig.