[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Hvordan stiller dere dere til å hente gatehunder fra utlandet og til Norge. Hvor lang tid kan dette ta og hva vil det koste.

Svar:
Tid og pris avhenger av hvilket land du har tenkt å hente hund fra. Er det snakk om Europa må man vente 21 dager fra hunden får rabiesvaksine til den kan reise til Norge. Fra land utenfor Europa kreves det også blodprøve som viser at rabiesvaksinen virker som den skal. Blodprøven kan tas tidligst 30 dager etter vaksinen. Dersom blodprøven er ok må man vente 90 dager til før hunden får komme til Norge. Når det gjelder import fra Europa trenger du i tillegg til rabiesvaksine også ID-merke, pass og behandling mot revens dvergbendelorm. Vil tro prisen på dette varierer mellom 300 og 1500 kroner rundt i Europa.

Mange tror at så lenge man overholder regelverket er det trygt å ta med seg gatehunder til Norge. Det er ikke tilfelle. I tillegg til Mattilsynets krav vil jeg anbefale deg følgende før du tar en gatehund til Norge:
Vaksine mot valpesyke, smittsom leverbetennelse, parvovirus, kennelhoste
Vaksine mot leptospirose
– Behandling mot lopper, lus og flått
– Behandling mot hjerteorm
– Blodprøve for å teste for leishmaniose
– Blodprøve for å teste for eherlichiose
– Blodprøve for å teste for hjerteorm

Dette koster nok en tusenlapp eller to ekstra, men er en billig forsikring så du ikke tar med deg en syk hund til Norge. Som du ser er ikke veterinærutgiftene for å kunne ta med hunden til Norge så høye. Prisen på transport avhenger av om du skal sende hunden med fly, hente den selv, etc.

Mattilsynet kommer trolig i nær fremtid til å stramme inn reglene slik at det blir vanskeligere å importere gatehunder. Det er fordi vi ønsker å minimere risikoen for å importere sykdommer som f.eks. leishmaniose. Dette er en sykdom som kan smitte både dyr og mennesker, men som vi ikke har i Norge i dag.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]