Trening av hund med HD

Spørsmål:
Jeg har en golden tispe som ble røntget for HD ved 12 mnd alder. Hun ble diagnosert med grad D av NKK. Vi brukte ikke vår vanlige dyrlege, og jeg ble bedt om å holde henne rolig mens dyrlegen strakk henne ut mens hun var sedert.
Min faste dyrlege mener at siden hun er såpass stor, så burde jeg ta ny røntgen ved 18 mnd for ny avlesning, og i mellomtiden trene ekstra bakdelen. Hun er veldig fin, og har gjort det veldig bra på utstillinger.
Vil det ha noe for seg å ta ny røntgen? Kan man i teorien gå fra en D til en B? Det er ingen forkalkninger i leddene. Og ikke minst, hvordan trener man best opp bakdelen?

Svar:
De største hundene er ikke ferdig utvokst ved 12 måneder, derfor kan det lønne seg å vente til 18 mnd med HD-røntgen eller ta nye bilder. Jeg tviler på hun vil gå fra D til B, men er du heldig kanskje C. En tispe med HD bør ikke brukes i avl uansett grad. Det tar tid før det blir forkalkninger i leddene. Derfor er det ganske vanlig at hunder med sterk grad av HD virker tilsynelatende normal frem til 5 - 7 års alderen når slitasjen i leddene blir uttalt.
Hunder med HD bør ikke brukes som trekkhund. Mye trapper er heller ikke bra. Beste treningen for å bygge muskulatur er å gå i terreng, samt svømming og vann-tredemølle. En veterinær som jobber med kiropraktikk og/eller fysioterapi kan gi dere tips til øvelser dere kan gjøre hjemme. Jeg vil også anbefale dere å gi kosttilskudd eller fôr for ledd som inneholder glukosamin og chondriotinsulfat.