[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Vi har nettopp mistet vår hund under narkose, og sitter igjen med en del spørsmål vedrørende om ting har blitt gjort riktig i hans behandling.

Dette var en Basenji gutt på 15 måneder. han har vært frisk og rask helt til morgenen lørdag 25.03.2017. Han viste tydelig ubehag ved urinering og fikk bare ut noen få dråper da han prøvde. vi dro direkte til en veterinær som var åpent, hvor vi fikk beskjed om å komme tilbake med en urinprøve noen timer etter.
Da vi kom tilbake hadde vi bare noen få dråper med urin i glasset, han klarte ikke presse frem mer. Veterinæren tok en prøve av urinen som viste krystaller og en mye bakterier i blæra. Veterinæren kjente på han og tok ultralyd av hans blære og nyrer, som viste at blæren var full av krystaller, mens nyrene så friske ut.
vi ble sendt hjem med resept på smertestillende (metacam 1,5mg/ml) og antibiotika (synulox 200mg/50mg) hvor han skulle ha 1 1/4 tablett morgen og kveld (synulox) og metacam fikk han i sprøyte etter vekt (10,5kg). Vi fikk også beskjed om at han skulle ha c/d for for å løse opp krystallene.

Den følgende dagen og natten viste han tydelige smerter, og lagde lyder vi aldri har hørt han lage før. morgenen etter ringte vi derfor tilbake til veterinærvakten hvor vi fikk «mast» oss til at dette var akutt nok til å komme inn på en Søndag. Vi fikk komme inn da hun hørte at han ikke ville spise, og bestemte at vi kunne få komme å ta en utskylling av blæra for å renske opp. han fikk da bedøvelse så han sovnet og hun kunne undersøke han. Planen da var å få inn et kateter for å skylle blæra ren for krystaller. Da veterinæren skulle sette inn kateteret var det noe som blokkerte urinrøret, dette var nyresteiner. Veterinæren ringte derfor en kirurg som hadde mer kompetanse på dette feltet. De prøvde å lirke ut steinene i ca 1 time før de bestemte seg for at han måtte opereres. vi kunne høre fra venterommet at han skrek i det de dro ut kateteret.

Vi ble sendt hjem og hunden måtte hasteopereres. Vi fikk beskjed om at han måtte tilbringe natten der, men at vi kunne komme å hente han morgenen dagen etter(mandag 27.03.2017). Han var ingen risikopasient, så dette kom til å gå helt fint. Senere denne ettermiddagen(26.03.2017) fikk vi plutselig en telefon fra veterinæren. Han hadde sovnet inn under operasjonen. Alt hadde gått fint, de var på de siste stingene før de skulle begynne med oppvåkning da de oppdaget at han ikke lenger pustet. De hadde etter dette prøvd gjenopplivning i 40 min til ingen nytte. da med medisiner, ifølge veterinæren.

Spørsmålene vi sitter igjen med er:

Burde dette vært oppdaget av veterinær på lørdagen?
Hun visste at han kun klarte å få ut noen dråper, og at det kom noen få dråper hele tiden. urinrøret og penis ble ikke sjekket denne dagen.

vi ga beskjed om at han hadde fått metacam og synulox rett før vi kom inn søndagen. Ble dette tatt i betrakting i forhold til doseringen av bedøvelsene(søndagen)? kan dette i tilfellet ha noe å si for utfallet under operasjonen?

Hva kan ha skjedd når en helt frisk unghund dør under narkose i en rutineoperasjon?

Hvilke rettigheter har vi til å vite detaljer under operasjonen (skriftlig) og hvilke medikamenter og dosering som er blitt brukt?

I pakningsvedlegget til Metacamen står det at den ikke skal kombineres med diverse stoffer, kan han ha fått en blanding med stoffer han ikke skulle hatt i forhold til at han hadde metacam i kroppen? Hva er vanlig å bruke under en slik operasjon.

Om du svarer noe vi bør ta videre, hvor bør vi i tilfellet henvende oss? og hvordan går man videre med en sånn type sak?

Svar:
Veldig trist historie, særlig når det er snakk om en så ung hund. Skjønner at det er lett å tenkte om man burde gjort noe annerledes, men ut i fra det dere forteller høres det ut som veterinæren har gjort sitt beste.

Vil tro at veterinæren i urinprøven kunne se at krystallene var av en type som kan løses opp med spesialfôr (oksalat eller struvitt) siden dere ble sendt hjem. I de fleste av disse tilfellene blir hunden frisk med behandlingen dere fikk. Urinkrystaller er for små til å synes på ultralyd så går utifra at det var små urinsteiner de så.

Jeg ville også tatt røntgen, men det ble kanskje gjort? Det kan være lettere å se små urinsteiner på røntgen enn på ultralyd, særlig hvis de sitter i urinrøret. I tillegg ville jeg tatt en blodprøve, blant annet for å sjekke nyrefunksjonen før operasjonen. I og med at han hadde urinstein, vil jeg ikke anse ham som en frisk hund.

Metacam og Synulox er preparater som brukes svært mye i veterinærmedisinen og generelt er det sjelden man ser alvorlige bivirkninger av disse med mindre hunden er allergisk mot noen av innholdsstoffene eller har underliggende problemer som f.eks. redusert nyrefunksjon. Det kan skje interaksjoner mellom NSAIDs som f.eks. Metacam og visse diuretika (vanndrivende). Verken Metacam eller Synulox har bedøvende effekt.

Det finnes mange ulike smertestillende. Ved en såpass stor operasjon er det vanlig å bruke et NSAID som f.eks. Metacam og et opioid som f.eks. Vetergesic, men her finnes det mange muligheter.

Mulige årsaker til at hunden døde:
– Medfødte defekter som gjorde at han ikke tålte narkosen. F.eks. hjertefeil eller levershunt
– Allergiske reaksjoner
– Komplikasjoner under operasjon som blødninger, skader på urinrøret

Det eneste som høres merkelig ut er at det ikke ble oppdaget at hunden ikke pustet. Når det er to veterinærer til stede vil jeg tro den ene overvåker anestesien, men det er alltid flere sider av samme sak. Først ville jeg bedt om journalen og evt. fått en nøytral veterinær til å lese gjennom denne. Som eiere har dere full innsynsrett i journaler og kan be om utskrift eller få den tilsendt på mail.

Dersom hunden var forsikret kan forsikringsselskapet være behjelpelige i slike tilfeller. Hvis dere ønsker å klage på en veterinær finner dere mer informasjon her http://www.vetnett.no/klagerutiner. Som nevnt i begynnelsen av innlegget synes jeg ikke det høres ut som det er begått noen graverende feil ut fra det dere forteller, men vanskelig å uttale seg uten å ha lest journalen.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]