[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
I dag hadde min hund et epileptisk anfall. Hun er en siberian husky på 2 år og 4 måneder.
Hun har tidligere hatt et par slike anfall for over 1 år siden i Filippinene, hvor hun kommer ifra. Da var symptomene nokså like som i dag: Liggende på bakken, skjelvinger, skum i munnen, stirrende øyne, umulig få kontakt med henne i ca 1 minutts tid. Rett etter dette prøvde hun å gå litt, men slet pga rykninger. Hun måtte legge seg ned igjen, og da begynte hun å skrike ganske høyt(noe hun ikke har gjort tidligere) og ble aggressiv mot meg og prøvde å bite da hun var fortsatt forvirret. Etter ca. totalt 3-4 minutter var hun ganske så normal igjen.

Hos dyrlegen tok vi blodprøver i dag (hematologi og biokjemi). Alt var normalt. Eneste verdien som var utenom normalen var PLT 71 (200-460), men totalt sett var det ikke noe unormalt på de prøvene som ble tatt.

I Filippinene tok hun forrige gang blodprøver også som var normale. De konstaterte med at det kunne være noe giftig hun kunne ha fått i seg.

Jeg har vært vitne til 3 epileptiske anfall. Veterinæren informerte at det kunne være at Lexi hadde epilepsi. «At epilepsi er en utelukkelsesdiagnose, og uten CT kan man ikke være helt sikker på at det ikke er svulst eller en annen årsak til anfall»

Jeg har dyreforsikring hos DNB og tenkte å høre med dem om evn. dekning til en CT. I den forbindelse lurte jeg på noen spørsmål.
1. Er det kun CT som evn. er nødvendig, eller trenger man å ta MR i tillegg?
2. Hvor mye koster ca. en CT-undersøkelse, om du vet?
3. Hva tenker du om denne hendelsen? Hva tenker du evn. bør sjekkes?
4. Er det normalt at en så ung hund kan ha slike anfall?

Svar:
1. Som regel holder det med CT eller MR. MR er nok aller best, men det er forholdsvis få steder i Norge som tilbyr MR for dyr. Vet det er et sted på Majorstuen i Oslo hvert fall. CT tilbys flere steder og derfor bruker man som regel CT på hunder med sykdomshistorie som din.

2. Både CT og MR er dyrt. Tipper prisen på CT er 8 – 10 000 NOK, MR enda dyrere.

3. Som du sier er epilepsi en utelukkelsesdiagnose. Det betyr at det ikke finnes noen test for epilepsi, men at man må utelukke alle andre årsaker til anfallene. Det er mange tilstander som kan forårsake krampeanfall, f.eks forgiftninger, infeksjoner (f.eks, betennelse i mellomøret eller indre øret), hjertefeil, lavt stoffskifte, nyresvikt, svulster, diabetes,mm. Ved epilepsi er det sjelden forandringer på blodprøve, men det er fint at dette er tatt. Det kan også være aktuelt å ta en utvidet blodprøve og teste for eksotiske sykdommer siden hunden din er importert fra Filippinene. Informer veterinæren om dette slik at de kan bestille de riktige testene. CT er nyttig for å se etter vannhode, problemer i ryggraden, svulster, infeksjon i mellomøret/indre øret, mm.

4. Slike anfall er ikke normalt uansett hundens alder. At hun får anfall som ung gjør at man tenker mer i retning av noe medfødt, infeksjon eller forgiftning, mens svulster er mindre sannsynlig, selv om det ikke er noen fasitsvar i biologien.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]