[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Jeg har en dvergschnauzertispe på 11 måneder. Da hun var 7 mnd ble hun syk. Det begynte med at hun ble veldig klengete og halen sluttet å vifte. Hun virket veldig nedstemt. Trodde det hang sammen med at hun for første gang ble hjemme alene mens vi var på jobb (aldri mere enn 6 timer). Ble så veldig rastløs, gikk og gikk rundt i huset. Jeg var oppe med henne en hel natt og greide ikke å roe henne. Hvis jeg la henne i buret gikk hun rundt og rundt der inne. Hun siklet veldig og svelget. Hun gikk og gikk rundt stadig saktere. Så ut som om hun skulle falle. Sjanglet mye. Etter to døgn fikk jeg nesten ikke kontakt med henne. Gikk seg på ting i huset og veggene, reagerte ikke når jeg snakket til henne.

Hadde hele tiden kontakt med veterinær. Det ble tatt røntgen, ultralyd og blodprøver. Fant ikke noe. Fikk kvalmestillende sprøyte og kortisontabletter hos veterinæren. Etter 2- 3 døgn ble hun plutselig bedre og bedre. Så var hun frisk igjen.

Nå , 4 mnd senere skjer det samme. Denne gangen varer det lengre, nesten en uke, men hun blir ikke så syk at hun går på veggene. Samme runde hos veterinær. Finner ingen ting annet enn en litt forstørret nyre. Nå ser det ut til at hun er på bedringens veg, men når hun ligger og hviler begynner hun ofte plutselig å pese og rister hodet. Synes det ser ut som om hun blir verre når hun sikler mye. Seigt sikkel. Hun svelger mye.

Nå er jeg livredd for at dette skal skje igjen. Veterinær mener vi bør få tatt ct/mr, men det finnes ikke her i byen. Har dere noen anelse om hva dette kan være og hva jeg bør gjøre?

Svar:
Siden dette oppstod når hunden din var så ung, er det høyst sannsynlig noe medfødt. De første tingene jeg tenker på er:

Portosystemisk lever-shunt
Hos normale dyr vil blod fra tarmene renses for giftstoffer i leveren før dette blodet fortsetter til hjernen og andre organer. Hos noen dyr er det såkalte “shunter” i leveren som gjør at blodet tar snarveier gjennom leveren og ikke blir renset som det skal. Dette resulterer i at giftstoffer fra tarmene blir med blodet rundt i det generelle sirkulasjonssystemet. Hunder med portosystemisk shunt får nevrologiske symptomer slik du beskriver. Det er også vanlig at nyrene kan forstørres og de kan få fri væske i buken (acites). Dvergschnauzere er predisponerte for denne defekten.

Ved mistanke om portosystemisk lever-shunt tar man blodprøve og ser på verdien av gallesyrer. Man tar en blodprøve når hunden ikke har spist (fastende) og en ny blodprøve etter hunden har spist. Gallesyrer er ofte ikke med i en standard blodprøve, men veterinæren må be laboratoriet spesifikt om å teste for dette.

Beste måten å diagnostisere en slik shunt er med ultralyd. Dette er ikke hverdagskost og du bør oppsøke en veterinær med rutine/erfaring på ultralyd og et godt apparat. Ved røntgen kan man av og til se at leveren er mindre enn normalt.

Ville startet med en slik gallesyre-test siden det er billig og lett å gjennomføre. Dersom dere ikke finner noe her kan andre årsaker være:

Vannhode
Kan av og til diagnostiseres på røntgen. Ofte er CT nødvendig.

Epilepsi
Utelukkelsesdiagnose etter bla. CT

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]