[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Hund og jeger hører sammen. En ting er å ha utstyr og våpen i orden, men hva er viktig for en god jakthund? Vi har spurt veterinær og jeger Jannicke Jæger. Hun driver Dyreklinikken Bergen Vest, og har selv vært mye på jakt i fjell og på vidda. Deriblant på rypejakt på Hardangervidda, i tillegg til due- og fasanjakt i Danmark og England.

«Det finnes mange forskjellige typer jakthunder og man velger hund etter hvilken type jakt man driver med. Dreier det seg om elgjakt er det naturlig å bruke skjellende hunder. Til rypejakt brukes gjerne stående fuglehunder og ved andejakt en vannapporterende hund. Det er viktig at hundene får bruke sine naturlige instinkter og egenskaper. Hos alle disse hundetypene er det blitt avlet frem egenskaper som egner seg til akkurat den type jakt hunden skal brukes til”, sier veterinær og jeger Jannicke Jæger.

”Selv om hunden har sine instinkter for jakten, kreves det likevel mye av hundeeieren å trene opp hunden til å bli en god jakthund, og til å bruke egenskapene sine på riktig måte.” Selv har hun hatt flere engelske settere. Nå har hun en jaktlabrador og en Malinois. ”Det er en stor opplevelse å gå i fjellet eller i skogen og kjenne på samspillet mellom hund og fører.”

«Det er mange hunder som egner seg til jakt, og man kjøper gjerne en hund med gode linjer. Felles er at de ofte er alet opp til jakt, og så er resten opp til eieren. Mange selger ikke hunder uten at de skal brukes til jakt, fordi de har instinktene i seg. Det krever mye av hundeeier å trene opp lydighet. Det er viktig at hunden hører på deg og sitter eller står i ro før du skal skyte. Bare det å gå i flott natur og se hvordan hunden koser seg og slapper av er en stor del av jaktopplevelsen”, sier hun.

Her er en veterinærens 3 råd for en god jaktsesong med hund:

1. Flått
En jakthund er mye ute i naturen, og hunder kan også få flåttbårne sykdommer. Spesielt på hjortejakt er hundene veldig utsatt. De kan få flere hundre flått på seg, og må beskyttes. Det beste er jo å gi jakthunden såkalt repellerende flåttmiddel, som innebærer at flåtten faller av før den får bitt seg fast. Ikke minst er det nyttig hvis man camper, og dermed slipper å få flåtten inn i teltet eller hytten.

Med milde vintre kan flåtten leve nesten hele året. Da er det like greit å bruke et flåtthalsbånd som varer i opp til 8 måneder, som beskytter jakthunden hele flåttsesongen. Det beskytter også mot mygg og insektbitt. Flåttmidler finnes også som dråper og tabletter. Les mer om flåttbeskyttelse.

2. Opptrening
Det er viktig med jevn trening av hunden, og så gradvis opptrening i god tid før jaktsesongen for å forebygge skader på skjelett og muskulatur under selve jakten. Det er som med oss mennesker. Hvis vi plutselig trener hardt uten forberedelser får vi skader.

3. Riktig fôr
Siste viktige råd er å fore opp hunden med høyenergifôr for å kunne takle alle dager og kanskje uker med jakt og mye aktivitet. Husk at kroppen trenger opp mot 6 uker på å tilpasse seg et høyenergifor. Derfor bør man minst starte 3-4 uker før jaktsesongen. Jegere og jakthunder er jo idrettsutøvere som bruker mye energi og har høy grad av fysisk aktivitet.

Flere tips til jakten

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]