Valp som bjeffer og ikke vil gi fra seg leker

Spørsmål:
Jeg har en valp på 9 uker som bjeffer ekstremt mye når hun vil leke og jeg får henne ikke til å slutte selv om jeg snakker til henne. Hun kan også virke aggressiv og glefse til når jeg prøver å ta leken fra henne. Oppdretter mente dette ville gi seg, men jeg er ikke overbevist. Hvordan bør jeg håndtere denne oppførselen?

Svar:
Det er viktig å tidlig sette grensen for valpen din og sørge for at hun forstår at det er du som bestemmer. Det er ikke ok at hun glefser etter deg når du tar leken hennes. Det høres ut som om hun girer seg litt for mye opp. Når hunder blir overgiret kan de noen ganger bli aggressive, selv hunder som i utgangspunktet er snille. Det gjelder derfor å få henne til å roe seg ned. Når man kjefter og roper til hunden vil dette som regel bidra til at den girer seg enda mer opp. Det finnes mange ulike tenknikker. Du kan f.eks. prøve denne:

Alle hunder bør ha en seng eller liknende som er deres egen og kan fungere som et fristed. Når hun bjeffer, knurrer, glefser eller gjør noe annet du ikke ønsker, tar du fra henne leken, tar forsiktig i halsbåndet, leder henne til sengen sin og ber henne legge seg. Hun trenger ikke bli liggende i sengen, men dersom hun bjeffer/glefser igjen må hun tilbake i sengen. Gjenta dette helt til hunden er rolig. Hun vil etter mange nok ganger forstå at dersom hun girer seg opp, blir hun bedt om å gå i sengen sin. Istedet vil hun etter hvert bli roligere slik at hun kan få være sammen med deg istedet for å gå i sengen sin. Meld dere gjerne på et valpekurs så fort som mulig, Der kan dere få mange nyttige tips. Jo før man starter å trene hunden riktig jo bedre. Det er vanskeligere når uvanene har rukket å etablere seg.