Spørsmål:
Vi har en 10 uker gammel gordon setter tispe som i natt var veldig urolig. Ville ut og tisse hele tiden. Ute satt hun i tisseposisjon, gikk litt, satte seg ned osv. Holdt på lenge. Hun stresset fælt, pep og sprang fram og tilbake på gulvet. Satte seg på kladden to ganger, kom noen dråper gul urin begge ganger. Nå har hun roet seg litt. Hva kan dette være?

Svar:
Hos en valp som er urolig, må tisse ofte, tisser lite og virker som har vondt når hun tisser, er det første jeg tenker på urinvegsinfeksjon. Dette er forholdsvis vanlig på unge tisper. Urinvegsinfeksjon er sjeldent farlig, men kan være svært ubehagelig for hunden og krever behandling hos veterinær. Ved urinvegsinfeksjon kjennes det for hunden som hun må tisse hele tiden og det svir når hun tisser. For å vite sikkert om det er urinvegsinfeksjon må man ta en urinprøve hos veterinæren.

Hunder kan også få kolikk (magesmerter) f.eks. pga. gass i tarmene som kan føre til en slik urolig oppførsel du beskriver. Dette går som regel over av seg selv i løpet av noen timer. Derimot er det ikke vanlig at hunden forsøker å tisse hvis det er kolikk.

Hvis ikke valpen din blir bedre etter å ha sovet litt, anbefaler jeg deg å ta kontakt med veterinær og få tatt en urinprøve for å se om hun kan ha en urinvegsinfeksjon. Hvis det skulle være det, trenger hun mest sannsynlig antibiotika.