Analkjertelproblemer

Definisjon og årsak
Alle hunder har en analsekk på hver side av anus. I veggen av analsekkene sitter det analkjertler som produserer et luktsekret som lagres i analsekkene. Dette skal tømme seg inn i endetarmen når hunden gjør fra seg.

Hos en del hunder tømmer ikke analsekkene seg som de skal og kan da bli tette, betente og eventuelt sprekke. Dette er forholdsvis vanlig på hund, de små rasene er oftere plaget enn de større. Noen hunder er født med trange utførselsganger fra analsekkene. Dersom hunden har diaré kan det gjøre at analsekkene ikke tømmer seg. Hunder som får lite mosjon er også mer utsatt.

Symptomer
– Slikker seg rundt anus og på haleroten, rød i huden her
– Aker seg på rumpen bortover bakken
– Smerter/problemer med å gjøre fra seg
– Rastløshet og nedstemthet
– Redd for bakparten sin. Eier tror ofte hunden har vondt i hofter eller rygg
– Sur lukt
– Hevelse på hver side av anus, evt. sår hvis kjertlene blir så fulle at de sprekker
– Blod i avføringen kan av og til sees ved analkjertelbetennelse

Les også: Hvordan ser jeg at analkjertlene er fulle og hvor ofte må man tømme dem?

Diagnose
Diagnosen stilles basert på kliniske funn.

Behandling og prognose
Dersom kjertlene kun er fulle, ikke betente, kan de tømmes hos veterinær. Noen eiere får til dette selv etter opplæring. Noen hunder trenger jevnlig hjelp til å tømme analkjertlene. Hyppigheten varierer fra flere ganger i måneden til en gang i året. Normalt sekret fra analkjertler varierer fra helt flytende gulaktig eller brunt til tykt, nesten leireaktig. Det skal ikke være blod eller verk i sekretet.

Ved analkjertelbetennelse må hunden om regel sederes eller legges i narkose slik at kjertlene kan tømmes ordentlig og spyles rene. Videre trenger hunden antibiotika og krage så den ikke slikker. Med behandling blir hunden som regel bedre i løpet av få dager, men det er viktig å ikke avslutte behandlingen før betennelsen er helt borte. Kontroll hos veterinær før behandlingen avsluttes er viktig og det er ikke uvanlig at hunden må behandles i 3-4 uker med antibiotika. Hunder med mistanke om innvollsparasitter bør få ormekur.
Hos hunder som ofte er plaget av analkjertelproblemer, bør man prøve å bytte fôr til et fiberrikt fôr som f. eks. Royal Canin fibre response. Hos mange hunder vil dette løse eller minimere problemet. Ved store plager er det mulig å fjerne analkjertlene kirurgisk.