Brukket klo på hund – hva gjør jeg?
Spørsmål:
Jeg har en flatcoated retriever på 7 år som har brukket en del av kloa på forlabben. Det er ikke hele kloa som er knekt av, men cirka 1/4. Han kom borti foten min da vi var på tur for 3 dager siden og hylte til. Han blødde litt av dette. Han haltet noen meter, men så gikk han vanlig igjen. Det gjør han nå også, men han slikker seg svært ofte på labben, og trekker den til seg nær vi skal se på kloa. Han kom borti foten min igjen dagen etter da vi gikk på tur, og da hylte han også til, men ikke noe blod. Har dryppet litt pyrisept på den nå hver kveld, men han slikker det etterhvert bort. Han oppfører seg ellers normalt. Noen tips til hva vi skal gjøre? Skal vi vente til det gror, eller burde vi få en dyrlege til å ta en titt på kloa?
Svar:
Skader på klokapselen slik du beskriver er svært vanlig. Kloen til en hund består av flere deler. Den synlige dele kalles klokapsel og tilsvarer vår negl. Inne i klokapselen finner man en knokkel (klobenet), nerve og blodkar. Når kloen knekker kan klobenet, nerven og/eller blodkaret bli liggende ubeskyttet. Det kommer an på hvor langt inn kloen har knukket. Hvis det kun er ¼ av kloen som er knukket er sannsynligvis ikke klobenet blottlagt. Derimot er nok nerven det siden han reagerte med smerte.
Klokapselskader krever ofte behandling hos veterinær, men hvis ikke kloen er brukket så langt inn og hunden ikke halter kan eier prøve selv:
Akutt behandling av klokapselskader:
– Rens god med lunkent vann. Pass på å få bort alt rusk
– Rens med Pyrisept eller Klorhexidin
– Tørk poten godt, bakterier trives i fuktig miljø
– Sett på en tørr, ren, pustende sokk. F.eks. en barnesokk i bomull. Disse finnes med antiskli under. Fest med f.eks, sportstape. – Pass på at du ikke strammer for mye så blodtilførselen til benet hemmes
– Hunden MÅ IKKE slikke på skaden. Bruk sokk og evt. krage helt til hunden ikke er interessert i å slikke lenger
– Sjekk resten av klørne til hunden. Lange klør bør klippes for å unngå flere skader på klørne
Hunden må til veterinær hvis:
– Klokapselen er brukket så langt inn av klobenet er synlig. Dette er hvitt, men ofte dekket av blod og kan se rødt og geléaktig ut. Hvis klobenet er eksponert kan bakterier lett komme inn i blodbanen.
– Klokapselen eller deler av den er løs
– Hunden halter mer en noen minutter rett etter at skaden har skjedd
– Det begynner å lukte vondt fra skaden
– Allmenntilstanden virker redusert
Siden hunden din har fått slikke på skaden og fremdeles har vondt etter 3 dager bør han undersøkes av veterinær. Når hunden slikker vil fuktigheten gjøre at bakterier trives godt og det kan bli en stygg infeksjon. Som oftest blir det en lokal infeksjon med smerter i tåen, men i verste fall kan infeksjonen spres med blodbanen.