Hund med hoven kul over øyet

Spørsmål:
Jeg har en 1,5 år gammel labrador gutt som plutselig har fåtten hoven kul over det venstre øyet. Har tatt på den og det virker ikke som han har vondt. Min første tanke var at dette var et stikk som kanskje hadde hovnet opp. Han er svart i pelsen og det har hovnet opp såpass at den hvite huden syntes, dette gjør at øyelokket hans henger litt ned i øyet på denne siden. Selve øyet ser normalt ut. Hva kan det være?

Svar:
Ut i fra det du skriver og bildet, tenker jeg på følgende muligheter:
– Stikk
– Allergisk reaksjon
– Betennelse i øyelokket (blefaritt)
– Huggorm

Han kan absolutt ha fått et stikk slik du tenker. Da vil jeg i så fall tro det har vært en veps eller bie siden det er såpass hovent. Det er lurt å sjekke nøye om du ser en brodd som sitter igjen, den kan være både irriterende og vond. Ved en lokal allergisk reaksjon kan man også få en slik hevelse. F.eks hvis hunden har vært borti en giftig plante.

På denne tiden av året er det også viktig å ha huggorm i bakhodet når man finner hevelser på hunden, men hvis ormen har bitt med gift blir det som regel både ømt og mer hovent. Der hunden din er hoven, burde det i så fall være ganske lett å se to hull etter huggtennene så jeg tror det er mindre sannsynlig.

Betennelse i øyelokket kan også forårsake en slik hevelse. Det kan være ulike årsaker til at en slik betennelse oppstår, f.eks. feilstilte øyevipper eller tette talgkjertler.

Jeg vil tro det her er snakk om et stikk eller en lokal, allergisk reaksjon. Hvis hunden er i god form og ikke virker plaget, kan du følge med på ham og se om hevelsen går ned. Pass på at han ikke klør eller gnir hodet mot bakken, da blir det ofte verre.