Hvorfor blir hunder lysere på snuten om vinteren?

Spørsmål:
Jeg har en 4 år gammel toller gutt. Har lagt merke til at fargen på snuten hans blir mye lysere om vinteren, er det normalt?

Svar:
Den mørke fargen på nesen og i huden skyldes et pigmentstoff som heter melanin. Produksjonen av melanin styres av enzymet tyrosinase. Når det er kaldt, produserer hunden mindre tyrosinase. Derfor blir snuten lysere om vinteren. I tillegg er ikke solen like sterk om vinteren som også bidrar til at kroppen produserer mindre melanin.

Hunder med lys pels får lysere snute om vinteren enn hunder med mørk pels. Som regel er det senter av snuten som mister mest farge. Den mørke fargen kommer tilbake igjen når det blir varmere i været, men etter hvert som hunden blir eldre, er det vanlig at snuten ikke blir like mørk som da hunden var ung. Fenomenet kalles ofte vinter-nese eller snø-nese og er ikke farlig. Imidlertid er det viktig å være klar over at forandring av fargen på snuten også kan ha andre årsaker som for eksempel lavt stoffskifte eller reaksjon på plast fra drikke- og matskåler.