Kommer rødbrunt slim når tispe tisser etter fødsel

Spørsmål:
Jeg har en shiba tispe på 5 år som nettopp har hatt kull, valpene ble levert for ca 1 uke siden. Ser når hun tisser at det noen ganger kommer litt rødt eller rødbrunt slim. Kjenner ingen vond lukt fra urinen. Er dette en del av renselsesperioden? Hun er også helt svart på magen og brystene. Hun vil ikke spise noe særlig med mindre jeg later som jeg skal spise det og hun drikker heller ikke så veldig mye.

Svar:
Det er ikke uvanlig at det kan komme litt slim og blod fra livmoren etter fødsel selv om det vanligvis ikke varer så lenge som til valpene er levert. Om hun virker i fin form, er det forhåpentligvis ikke noe problem, men vær obs på symptomer på livmorbetennelse. Dette kan oppstå i etterkant av fødsel. Mål temperaturen daglig så lenge hun har denne utfloden for å kontrollere at hun ikke får feber (normal temp hos hund er 37,5 – 39,2ºC). Ved lukket livmorbetennelse får hunden som regel feber og nedsatt allmenntilstand. Dersom livmorhalsen er åpen vil hunden ofte ikke ha feber, men utfloden som kommer fra skjeden vil da som regel lukte vondt og tispen drikker som regel mer enn normalt.

Det kan også hende hun har fått urinvegsinfeksjon evt. med urinkrystaller. Ofte tisser de oftere enn normalt og det kan være ubehagelig å tisse, men noen hunder viser svært lite symptomer, kun litt nedstemthet. Om ikke blodet forsvinner i løpet av 3-4 dager eller tilstanden hennes forverres bør du kontakte veterinær og få tatt en urinprøve.

Buken og pattene ser helt normalt ut på bildet hvert fall. Du kan kjenne på pattene innimellom og kontrollere at de ikke virker ømme med tanke på jurbetennelse som kan oppstå.

Les mer om livmorbetennelse