[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Jeg har en valp på 8 måneder som har en løs beinbit i skulderen, som må opereres. Kan du fortelle meg litt om hvordan dette foregår? Altså ikke selve inngrepet, men tenker på alt rundt operasjonen. Hvor lenge må han være på sykehuset, hvor lang tid vil det ta å trene han opp igjen – og ikke minst, er opptreningen noe man kan gjøre selv hjemme? (jeg bor langt unna sivilisasjonen, midt i Finnmark).

Svar:
Unge hunder med OCD (løse bruskbiter) i skulder eller albue blir som regel (ca. 90 %) helt bra etter operasjon. Rekonvalesenstiden avhenger av hvor mange løse biter det er, hvor store de er og hvor i leddet de sitter. Det vanligste er å fjerne biten(e) ved hjelp av artroskopi (kikkhull), men noen ganger må man åpne leddet (artrotomi), særlig hvis det er flere biter.

Etter en operasjon vil hunden få smertestillende og betennelsesdempende medisiner. Hvis alt er normalt og du har mulighet til å følge ham opp, kan han dra hjem samme dag eller dagen etter operasjonen. Hunden kommer seg raskere etter en kikkhullsoperasjon, da bærer de som regel vekt på benet samme dag eller få dager etter operasjonen. Etter ca. to uker er som regel hunden nesten haltfri. Ved operasjon der man åpner leddet kan det ta noen dager før hunden bærer vekt på benet. Etter to uker er det vanlig at hunden fremdeles halter litt. De fleste er haltfrie etter åtte uker.

Veterinæren som utfører operasjonen vil nok gi deg instrukser om hva du skal gjøre i etterkant, men jeg går utifra at det går fint å følge opp hjemme så lenge det ikke er noen komplikasjoner etter operasjonen. Det er vanlig at hunden de første åtte ukene etter operasjon kun skal gå korte turer i bånd. I denne perioden skal den ikke løpe, hoppe, leke, etc. Etter åtte uker øker man gradvis mengden mosjon og belastning.

Les mer om OCD

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]