Overvekt er et kjent og stadig økende helseproblem hos hunder. Med overvekt menes at hunden har mer kroppsfett en den skal ha. Overvekt kan redusere både livskvaliteten og livslengden til hunden din betraktelig. Mange eiere vet ikke at hunden deres er overvektig eller de fornekter det. Det er derfor viktig å vite hvilke helseplager overvekt kan føre til og hvordan man ser at hunden er overvektig.

Overvekt gir helseplager
Her er en liste over helseplager overvekt kan føre til hos hund:
– Dårlig utholdenhet
– Lite overskudd, hunden virker eldre enn den er
– Tungpustethet
– Halthet og stivhet som følge av overbelastning
– Økt risiko for skader på sener og leddbånd som f.eks. korsbåndsskade
– Heteslag. Overvektige hunder tåler varme dårligere
– Problemer med å vaske seg bak
– Hudbetennelser i foldene av hud som dannes
– Diabetes
– Høyt blodtrykk
– Hjerteproblemer
– Redusert leverfunksjon
– Fødselsproblemer
– Økt risiko ved sedasjon og narkose

Les også: Eiernes forklaringer på hunders overvekt

Hvor mye skal hunden veie?
Mange eiere lurer på hvor mye hunden skal veie. Variasjonen i vekt innen en rase kan være stor. Det er derfor mer hensiktsmessig å se og kjenne på hunden din enn å kun se på vekten. Vekt er likevel et nyttig hjelpemiddel for å enkelt overvåke hunden din. Det er nyttig å prøve å finne idealvekten til akkurat din hund. Spør gjerne veterinæren din om å estimere idealvekt for deg.

Bodyscore
For å angi hvilket hold hunder er i brukes et system med bodyscore. Her graderes holdet til hunden fra 1 – 5 eller 1 – 10. I Norge er det vanligst å bruke 1 – 5. Graderingen kan sammenliknes med BMI hos mennesker.

Slik ser du om hunden er overvektig
Legg håndflatene på hver side av hundens brystkasse over ribbena. Dra hendene frem og tilbake. Ribbena skal være lette å kjenne, men det skal være ca. 2 – 5 mm med underhudsfett mellom ribbena og huden (rasevariasjon). Hvis du må stikke fingrene inn mot ribbena for å kjenne dem er hunden for tykk. Metoden fungerer fint uavhengig av rase og pelstype. Ribbena skal ikke være lett synlige når hunden står rett opp og ned. På atletiske raser som greyhound og whippet kan man av og til skimte ribbena når hunden er i bevegelse.

Sett ovenfra skal hunden ha timeglassfigur med en markert midje. Det skal ikke være store depoter av fett rundt haleroten. Sett fra siden skal det være en tydelig buet linje fra brystkassen over buken og opp mot lysken. Buken skal ikke være veldig innsunken. På langhårede hunder kan dette være vanskelig å se. Det er ofte lettere når hunden er våt.