Årsaken til overvekt hos hund er i de aller fleste tilfeller svært enkel. For mye mat og for lite mosjon. Selv om det er mye fokus på sunt kosthold og en aktiv livsstil for både mennesker og hund er overvekt et stort problem.

Det er ikke helt uvanlig at hundeeiere har en helt annen teori enn veterinæren når det gjelder hundens overvektsproblem. Her er noen av gjengangerne vi hører på klinikken:

1. Hunden min liker ikke hundemat
Mange eiere gir hunden menneskemat fordi de mener den ikke liker hundemat. Det er greit å gi hunden matrester, men pass på mengden. Hunden spiser mer når den får noe godt. Hunder lærer fort at de kan sultestreike for å få viljen sin. Når hunden er sulten nok spiser den hundemat. Det er ikke farlig at en frisk hund går en dag eller to uten mat.

2. Hunden min tåler ikke varme
Ikke la være å gå tur om sommeren. Man skal ikke trene hardt midt i den verste solsteken, men det går fint an å holde aktivitetsnivået oppe. Legg de lange turene til før eller etter solen varmer som mest. Svømming er veldig god trening samtidig som hunden holder seg avkjølt. Husk at overvekt fører til at hunder tåler varmen enda dårligere.

3. Hunden min har nok lavt stoffskifte
Lavt stoffskifte er absolutt en sykdom man bør ha i bakhodet dersom hunden går opp i vekt tross at den ikke får mer mat eller mindre mosjon. Andre hormonelle forstyrrelser som diabetes og Cushing kan også påvirke vekten. Likevel tilhører overvekt som følge av hormonelle forstyrrelser mindretallet av overvektige hunder.

Les også: 13 måter hunden din viser at den er glad i deg

4. Hunden min får ikke noe annet enn hundemat
Noen eiere bedyrer at hunden kun spiser hundemat i oppmålt mengde og ingenting annet, mens sannheten er en litt annen. Med litt spørring og graving kan det komme frem at hunden får brødskive med leverpostei til frokost, griseøre hver lørdag og pølsesnabber fra barna under bordet. Pass på å ikke lure deg selv.

5. Hunden min er ikke tykk
For å forstå at hunden er overvektig må man vite hvordan en overvektig hund ser og kjennes ut.

Sjekk om din hund er overvektig

6. Rasen skal være sånn
Enkelte raser har bedre appetitt og legger lettere på seg enn andre. Dette har ført til at mange tror det er sånn rasen skal se ut fordi det er vanlig å se overvektige individer. Typiske raser man kan se dette hos er blant annet labrador retriever, golden retriever, mops, chihuahua, cocker spaniel, beagle, berner sennen, fransk og engelsk bulldog, basset, m.fl.

7. Hunden min liker ikke dårlig vær
Det finnes klær for å holde hunden både varm og tørr dersom det er været det skal stå på.

8. Hunden min er så gammel
Jo eldre hunden er jo vanskeligere er det å holde den i form og å slanke den. Ikke la hunden spise hva den vil fordi du tenker at den ikke har så lenge igjen. Overvekt øker belastningen på bevegelsesapparatet betraktelig. Blant annet vil symptomer på forkalkninger, ustabile ledd, mm. forverres dersom hunden blir overvektig. I tillegg øker risikoen for diabetes.

9. Hunden min blir så lei seg
Trøstespising er et vanlig fenomen blant mennesker. Vi liker å menneskeliggjøre hundene våre og overføre våre tanker og følelser til dem. Det er fort gjort å gi hunden et tyggeben hvis vi har dårlig samvittighet for at den skal være alene hjemme, for at vi tråkket på den ved et uhell eller liknende. Hunder skal ikke belønnes for å være lei seg, det kan skape en usikker hund i tillegg til uønsket vektøkning.

10. Heller et kortere liv med god mat enn et helt liv på hundemat
Noen eiere synes at hunden skal få kose seg med god mat selv om de kanskje får litt ekstra rundt hoftene. Så lenge ikke hunden blir sykelig overvektig er dette en akseptabel tankegang. For visse raser som f.eks. labrador, er det viktig å porsjonere maten siden de ikke alltid begrenser seg.