Hvor lang tur kan en valp gå?

Spørsmål:
Jeg og samboeren venter en liten vizsla første uka i september. Vi gleder oss naturlig nok stort, og da vi begge er aktive mennesker klør vi etter å gå lengre turer/fjellturer med han (vizsla har et svært høyt energibehov), men er det lurt å gå lengre turer med en gang? Når vi får han er han 8 uker.

Svar:
Nei, man må ikke gå lange turer med en så ung valp. Man skal ikke belaste hunder i vekst for hardt. Det kan skade skjelett, ledd og muskulatur. Ungarsk vizsla er ikke ferdig utvokst før den er omtrent et år gammel så første året må man være påpasselig. Jeg anbefaler ikke å ha med hunden på harde løpeturer, sykkelturer, skiturer, etc. første året.

Når det gjelder hvor langt man kan gå med unge valper kan du bruke denne tommelfingerregelen:

Valpens alder i måneder x 5 minutter

Dvs, når valpen er 8 uker bør du ikke gå mer enn 10 minutter av gangen. Du kan så klart gå flere slike 10 minutters-turer hver dag (5 – 6 turer). Når valpen er 3 måneder kan du gå 15 minutter, 4 måneder 20 minutter, osv. Har du en veldig aktiv hund som vizsla kan være, kan du gå opptil 20 minutter når valpen er 8 uker, men da er det viktig at valpen setter tempoet. Valper er redde for å bli forlatt og vil ofte ikke si fra hvis de er slitne når de er ute på tur. Leker man med dem hjemme i huset/hagen hvor de er kjent vil de derimot gi seg når de har fått nok.

Les også: 13 måter hunden din viser at den er glad i deg på