Spørsmål:
Vi har en 13 år gammel groenendael tispe. For noen dager siden begynte hun å lekke urin etter luftetur, og vi ser at det kommer mer urin nå. Ingen lekkasje ellers, bare når hun allerede har vært ute. Synes ikke hun drikker mer enn vanlig. Vi lurer på hva det kan være?

Svar:
Det er flere ulike grunner til at en tispe kan lekke urin, men siden hun ikke drikker nevneverdig mye er det hovedsakelig to vanlige årsaker jeg tenker på:
– Urinvegsinfeksjon
– Inkontinens uten kjent årsak (ufrivillig lekkasje av urin)

Inkontinens skyldes som regel at muskulaturen ved utmunningen av blæren ikke fungerer optimalt. Det igjen kan skyldes nedsatt funksjon i blæren eller blokkering i blæren. Inkontinens er vanligere hos steriliserte enn usteriliserte tisper. Ved inkontinens som plutselig dukker opp hos eldre tisper, finner man ofte ikke noe annet galt. Da kan man forsøke å behandle med Incurin tabletter som fås på resept av veterinæren. De har ofte god effekt på disse tilfellene. Tispen må som regel bruke tablettene hele livet, men man reduserer dosen til det laveste som har effekt.

Ved urinvegsinfeksjon kan tispen også lekke urin. I tillegg er det vanlig at tispen tisser oftere og kanskje setter seg ned for å tisse uten at det kommer noe.

I ditt tilfelle ville jeg startet med en enkel helseundersøkelse og urinprøve hos veterinær. Hvis det ikke er noen utslag på urinprøven ville jeg forsøkt med Incurin tabletter. Dersom det ikke hjelper må man utrede videre med f.eks ultralyd av nyrer, blære og urinveger.