[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column order=»0″ lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″ width_lg=»1/1″ width_md=»1/1″ width_sm=»1/1″ width_xs=»1/1″][bt_bb_text]

Spørsmål:
Jeg har en 8 måneder gammel bichon havanais gutt som er ekstremt opptatt av egen og andre hannhunders kjønnsorgan. Vil slikke hele tiden og fungerer ikke sammen med andre hunder nå. Kan dette bli en livslang vane, eller er det en fase? Hva skal vi gjøre?

Svar:
Hunden din er nå i en alder der han befinner seg midt i puberteten. Det er vanlig at atferden blir mer seksualisert og at hunden fatter interesse for andre hunders kjønnsorgan. De fleste vil roe seg noe når den mest intense hormonelle perioden er over, for små hunder som regel når de nærmer seg 15 – 18 måneder.

I puberteten vil hunder begynne å utfordre både hunder og mennesker rundt seg og teste grenser. Det er derfor viktig å sette grenser for hunden og ikke la ham få holde på med uønsket atferd. Hvis interessen for andre hunders kjønnsorgan er så stor at han ikke fungerer med andre hunder, må du avbryte ham og ikke la ham få lov til å snuse utover normal hilsing. Hvis han får lov til å holde på som han vil, kan det bli veldig vanskelig å venne ham av med det senere. Det er viktig å være konsekvent. Det kan i denne perioden være lurt å holde ham i bånd i møte med andre hunder så han lærer at man ikke trenger å hilse og slikke på alle.

Noen hannhunder har det vi kaller hyperseksuell atferd som er en unormal, overdreven seksuell atferd. I noen tilfeller er det så ille at hunden ikke fungerer i hverdagen fordi de seksuelle driftene tar helt overhånd. Dette sees oftere hos hannhunder som er kryptorchide, dvs. har én eller begge testiklene i buken. For disse hundene kan kastrering ofte normalisere atferden. Også for hunder med begge testiklene normalt plassert i pungen kan kastrering i noen tilfeller hjelpe. I Norge må man ha en medisinsk årsak for å kastrere, men dersom hunden din har en atferd som er så seksualisert at han ikke fungerer i hverdagen, kan dette være en medisinsk årsak. Er man i tvil kan man prøve kjemisk kastrering før en eventuell operasjon. Det er viktig å forstå at kastrering ikke er en “quick-fix” som løser atferdsproblemer, men det kan i en del tilfeller gjøre hunden roligere og mer fokusert.

I ditt tilfelle ville jeg startet med å sjekke om begge testiklene er i pungen. Deretter er det lurt å melde seg på et unghund-kurs. Hvis hundetreneren mener at atferden til hunden er unormalt seksualisert, kan du eventuelt snakke med veterinæren din om å vurdere kastrering.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]