Hofteleddsdysplasi
Definisjon og årsak
Hofteleddsdysplasi er en arvelig lidelse der hofteleddskulen ikke passer optimalt inn i gropen på bekkenet. Dette vil føre til unormal slitasje i leddet slik at hunden på sikt kan få betennelsesreaksjoner, ødelagt leddbrusk og forkalkninger i hoftene som fører til smerter. HD er en av de vanligste skjelettlidelsene hos hund.
Mange ulike gener påvirker om hunden utvikler HD. Det er større sjanse for at valpene får HD dersom tispen har HD enn hvis hannhunden har HD. Dersom en hund skal brukes i avl bør både hunden og dennes kullsøsken være HD-frie. Hvis hunden er HD-fri, men har kullsøsken med HD er det stor sjanse for at noen av valpene utvikler HD.
Dersom hunden får svært energirikt fôr i vekstperioden kan det utløse HD. Dette skjer kun hos hunder som er genetisk predisponert.
Utsatte raser
Det er de store rasene som oftest rammes av HD. Små raser rammes sjeldnere og viser som regel mindre symptomer. Utsatte raser som bør nevnes er retriverene, rottweiler, leonberger, new foundlandshund, berner sennen, grand danois, schäfer, rhodesian ridgeback og chow chow.
Gradering
HD graderes fra A til E der A og B regnes som HD-fri, C svak grad, D moderat grad og E sterk grad av HD
A-hofter
Hofteleddskulen er glatt og rund og passer godt inn i gropen på bekkenet.
D-hofter
Hofteleddskulen har en avflatning istedet for å være helt rund. Gropen i bekkenet er ikke så dyp og det sees en oppklaring av benvev. Leddet får et uryddig uttrykk. Sees best på hoften til høyre i bildet.
E-hofter med sekundære forandringer
Hofteleddskulen ligger så vidt inne i gropen på bekkenet. I tillegg har hunden fått forkalkninger i hofteleddene pga. feilbelastning og slitasje.
Symptomer
Ofte ser man lite eller ingen symptomer på HD før det har blitt skader på leddbrusken og forkalkninger i hofteleddet. Det er ikke alltid direkte sammenheng mellom grad av HD og symptomer. En hund med C-hofter kan ha kraftige symptomer mens en med E-hofter kan ha milde symptomer.
– Hunden er vinglete i bakparten når den går i trapper og reiser seg opp
– Vaggende gange i bakparten
– Halt på et eller begge bakbena. Blir ofte verre etter aktivitet
– Mindre villig til tur og aktivitet
– Problemer med å hoppe opp eller gå opp trapper
– Har bakbena tettere sammen enn normalt
– Smerter når hoftene strekkes og bøyes
– Stiv i hoftene, får ikke strukket ut ordentlig
– Tap av muskelmasse i bakparten og større muskelmasse i skuldrene
Diagnose
Diagnosen stilles ved røntgen. Det er kun NKK som kan lese av bildene og stille diagnose. Veterinæren som tar bildene har ikke lov til å uttale seg om bildene. Hunden må være minst 12 måneder gammel ved HD-røntgen. De største rasene må være minst 18 måneder. Dette gjelder St. Bernhardshund, New Foundlands hund, Leonberger, Grand Danois, Bordeaux Dogge, Bullmastiff, Engelsk Mastiff, Napoliansk Mastiff, Pyrennerhund, Landseer og Maremma. Røntgenbilder bør tas mens hunden er ung (1 – 2 år) og ikke har fått aldersrelaterte forandringer i hoftene.
Behandling og prognose
Hunder med moderat og sterk grad av HD egner seg sjelden som brukshunder, men kan fungere fint som selskapshunder. Hunder med HD skal ikke brukes i avl. Dersom den har HD kan man tilpasse trening og fôring før den utvikler symptomer.
Vekt
For hunder med HD er det ekstra viktig å passe på at hunden holder seg slank slik at leddene ikke belastes mer enn normalt.
Trening
Hunden bør ikke overanstrenges før skjelettet er ferdig utvokst, dvs. når hunden er 12 – 18 måneder gammel. Ikke la valper trekke på ski, være med på jakt, sykkelturer og annen hard fysisk aktivitet. Svømming er god trening som styrker muskulatur med minimal belastning på leddene.
Leddfôr eller kosttilskudd
Tilskudd av omega-3 fettsyrer, glukosamin og kondriotinsulfat anbefales til alle hunder med HD, også de som ikke viser symptomer.
Operasjon
Det finnes flere ulike operasjonsteknikker brukt ved HD. Som hos mennesker er det mulig å fjerne hoftekulen og erstatte denne med en kunstig. Dette er en omfattende og dyr operasjon som er mest aktuell på unge og middelaldrende hunder. Hos hunder under 20 kg er det mulig å fjerne hoftekulen uten å erstatte den med en kunstig.
Hos hunder med smerter behandles HD som artrose.