Hva gjør jeg hvis hodet til flåtten sitter igjen?

Flått er et blodsugende edderkoppdyr
De aller fleste hunde- og katteeiere vil en eller annen gang oppleve å finne flått på kjæledyret sitt. Flåtten er et edderkoppdyr som livnærer seg av å suge blod av fugler eller pattedyr. Man kan finne flåtten krabbende i pelsen til hunden på leting etter et passende sted å feste seg, eller fastbitt i huden mens den suger blod. Flåtten sitter fast i huden og suger blod i 2 – 10 dager avhengig av om det er en ung flått (larve/nymfe) eller en voksen flått.

Fjern flåtten så raskt som mulig
Flåtten i seg selv er ikke farlig, men den kan potensielt overføre smittsomme sykdommer som blant annet borreliose, anaplasmose, babesiose, harepest, ehrlichia (ikke i Norge) og et virus som gir hjernebetennelse. En flått som ikke har bitt, kan ikke overføre sykdommer. Ser du en flått krabbe på hunden din, fjern denne så fort som mulig før den rekker å feste seg. Dersom flåtten bærer med seg smitte, øker sjansen for overføring av sykdommer jo lenger flåtten sitter på hunden. Jo fortere du får fjernet flåtten jo mindre er sjansen for smitte. F.eks. regner man med at flåtten må sitte minst et døgn før borrelia-bakterien overføres. Sjekk derfor hunden for flått hver dag.
Hvordan fjerner man flått?
Flått som krabber i pelsen kan man plukke bort med fingrene. Dersom den har bitt seg fast, er det ulike teknikker. De aller minste flåttene er enklest å fjerne med vanlig pinsett. Få godt tak rundt hele flåtten og vri litt samtidig som du napper den ut. De mellomstore og store flåttene er enklest å fjerne med en liten krok beregnet for formålet. Den brukes på samme måte som når du skal trekke ut en spiker med baksiden av en hammer. Tre flåtten inn i kroken og napp rett oppover. Har du ikke en slik kan du bruke pinsett eller fingrene på samme måte som for de små flåttene.Husk at flåtten er hardfør og raskt vil prøve å komme seg unna for å lete etter et nytt vertsdyr. Du kan f.eks. legge flåtten du fjerner på et papir med litt sprit og tenne på etterpå for å være sikker på at flåtten dør.
Hva gjør jeg hvis hodet sitter igjen?
Det er fort gjort at rester av munnen eller hele hodet til flåtten blir sittende igjen i huden når man fjerner flått. Dette gjelder særlig de små flåttene. Fortvil ikke! Når du har fjernet kroppen til flåtten eller flåtten er død, er sjansen for overføring av smitte ekstremt liten. Dersom det sitter igjen rester av munn/hodet bare la det være. I løpet av noen dager vil kroppen selv lage en betennelsesreaksjon slik at restene av flåtten støtes/verkes ut på samme måte som når man får en flis eller torn i fingeren. Hvis man pirker for mye vil huden bli irritert og man øker sjansen for at det kan bli et sår og en lokal infeksjon. Selv om dette ikke er farlig kan det bli plagsomt for hunden som da vil begynne å klø og slikke på bittstedet.
Flåttbitt kan likne på insektbitt
Uansett om man har fått fjernet hele flåtten eller det sitter litt rester igjen, er det vanlig at det blir en lokal betennelsesreaksjon der flåtten satt. Dette kan se ut som et insektstikk rødt, hovent og kløende. At bittet blir rødt og hovent er helt normalt og har ikke noe å gjøre med om flåtten var smittebærer eller ikke. Hunder får ikke en rød ring i huden rundt bittet dersom de smittes av borrelia.