[bt_bb_section layout=»boxed_1200″ lazy_load=»yes» show_video_on_mobile=»»][bt_bb_row][bt_bb_column lazy_load=»yes» shape=»inherit» border=»» width=»1/1″][bt_bb_text]

Jaktsesongen er i full gang. For jakthundene er dette den morsomste, men samtidig den mest krevende tiden på året. Under jakten er det ekstra viktig å ivareta hundens helse og behov.

Tips til deg som skal på jakt

1. Hunden må være i god fysisk form
Å være på jakt er en hard fysisk påkjenning for hunden. Det er viktig å trene opp den fysiske formen til hunden i god tid før jakten. En utrent hund som benyttes på jakt kan lettere få belastningsskader, strekk, tråkke over, mm. Hunden bør trenes i terreng for å få god balanse og koordinasjon.

2. Kontroller helsetilstanden til hunden
Det er viktig at hunden er helt frisk før den drar på jakt. Press nedover langs hele ryggraden og strekk og bøy alle leddene på alle fire bena for å se etter tegn til smerte. Se etter sprekker under tredeputene og om klørne er hele. Ta en titt i ørene og se etter tegn til betennelse. Sjekk at tenner og tannkjøtt ser normalt ut. Er du i tvil om hundens helse er det lurt å oppsøke veterinær før du drar.

3. Vaksine
På jakt er det ofte flere hunder sammen. Dersom alle hundene er vaksinert som anbefalt minsker risikoen for å bli smittet av kennelhoste.

Les mer om vaksine

4. Sykdommer
Det er lurt å være klar over hvilke sykdommer og skader som kan ramme jakthunder.
Klokapselskader
Korsbåndsskader
– Belastningsskader
Oppkast og/eller diaré
Kennelhoste
Harepest
Jaktødem
Vannhale
– Øyebetennelse (konjunktivitt)
– Hudutslett forårsaket av insektsbitt
– Innvollsorm

5. Klipp klørne
Lange klør har lett for å sette seg fast å knekke eller rives helt av. Dette kan føre til at hunden trenger behandling hos veterinær og i verste fall ikke kan fortsette jakten.

6. Frisér hunden
En del jakthunder har lang pels på buken, bena og under potene. Hunden bør friseres for å unngå at det fester seg pinner og liknende i pelsen.

7. Høyenergifôr og elektrolytter
Jakthunder har økt energibehov. I tillegg er det vanlig at de får dårligere appetitt. Gå til innkjøp av høyenergifôr tilpasset jakthunder. Dette finnes bla. i små hermetikkbokser eller tuber som er lette å ha med i sekken når hunden trenger ekstra tilskudd. Tilskudd av elektrolytter hjelper hunden å opprettholde normal væskebalanse i tarmen og minsker risikoen for diaré.

8. Jakt i Sverige eller andre land
Mange jaktglade tar med seg hunden til Sverige. Husk å ta hensyn til reglene som gjelder ved reise med hund. Skal du kun til Sverige må hunden ha pass, id-merke og behandling mot revens dvergbendelorm. Dersom du skal til Danmark, Finland eller andre land må hunden også ha gyldig rabiesvaksine. Reglene for rabiesvaksine gjelder også for hunder som kun sitter i bilen ved kjøring gjennom Finland til Sverige.

9. Potesokker og Lanolin salve
Det er lurt å ha med potesokker dersom underlaget er svært krevende eller hunden får sprekker i tredeputene. Lanolinsalve fås kjøpt på apotek og kan smøres på tredeputene før man går ut for å forebygge såre poter. Lanolinsalve kan også brukes dersom hunden har fått sprekker eller avrevet hud under tredeputene.

10. Insektsspray
Det finnes insektsspray som kan brukes på både hund og jeger for å holde plagsomme insekter og edderkoppdyr som mygg, hjortelusflue og flått unna. Et eksempel på slik spray er Centaura.

11. Melkesyrebakterier
Dersom hunden får diaré er det lurt å ha med kosttilskudd som inneholder melkesyrebakterier. Det finnes mange på markedet som f.eks. Promax, Zoolac, Canicur, Fortiflora, m. fl. Cottage cheese og Biola naturell kan også brukes.

12. Ormekur
Jakthunder spiser ofte slakteavfall, lemen, fugler, snegler, mm. Slik kan de lett smittes av flere typer innvollsorm. Det kan derfor være lurt å gi hunden en ormekur når jakten er over. Husk å velge en ormekur som dreper både spolorm og bendelorm, f.eks. Panacur eller Milbemax.

[/bt_bb_text][/bt_bb_column][/bt_bb_row][/bt_bb_section]