Spørsmål:

Jeg har en finsk lapphund gutt på snart 11 mnd. I vinter har han brukket seg mye. Noen ganger kommer det opp lysegult slim, men ofte ingen ting. Det høres nesten ut som han kveles.

Kan det skyldes at han har så mye hår og får hårballer i halsen når han vasker seg?

Kan det skyldes dårlig lufttilførsel i lungene sånn han må brekke seg? Er det noe jeg kan gjøre/gi han for at han skal bli bedre?

En venninne av meg mente det kunne hende at han gjør det for å få oppmerksomhet. Om natten for eks. hvis han vil ut på do eller ikke får sove sammen med meg på soverommet så kan det noen ganger skje at han brekker seg betydelig mer. Det skjer også mange ganger hvis vi er i en heftig lek og han virker sliten, Han kan plutselig stoppe opp, pese (som når halsbåndet er for stramt) og så brekke seg. Hostingen har ingen sammenheng med om halsbåndet eller selen er stramt eller ikke. Har inn i mellom også hørt at han fnyser/snufser, som om han grynter.

Svar:

Det kan være mange ulike årsaker til hoste og brekninger hos hund. En vanlig årsak på unge hunder er kennelhoste. Da høres det ut som hunden har satt noe i halsen og brekker seg. Det kan komme litt skum og slim opp. Kennelhoste kan sitte i en god stund (noen uker), men hunden pleier ikke å ha dårlig allmenntilstand og blir som regel bra igjen av seg selv. En annen nokså vanlig årsak til hoste og brekninger hos unge hunder er innvollsorm. Det trenger ikke være noe alvorlig, men siden dette har pågått forholdsvis lenge og hunden din viser tegn til nedsatt utholdenhet synes jeg han bør undersøkes av veterinær. Hårballer er vanlig årsak til hoste og brekninger på katt, men ikke så vanlig på hund, særlig ikke over tid.

Noen mulige årsaker til symptomene du beskriver er:

  • Kennelhoste
  • Irritasjon i øvre luftveger forårsaket av at hunden trekker med halsbånd
  • Gresstrå eller liknende som sitter fast i luftvegene
  • Innvollsorm (larvene til spolormen vandrer fra tarmene, via blodbanen, gjennom leveren og opp til lungene. Der utvikler de seg videre før de hostes opp og svelges)
  • Nesemidd
  • Lungeorm
  • Innsnevring på luftrøret (trachealkollaps)
  • Hjerteproblemer